Örgütsel adalet algısı ve personel güçlendirmenin iş performansına etkisi: Örgütsel sinizmin rolü
The impact of organizational justice perception and employee empowerment on performance: The role of organizational cynicism
  1. Tez No: 612354
  2. Yazar: HÜSEYİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA POLATCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Personel Güçlendirme, Örgütsel Sinizm, İş Performansı, Organizational Justice, Employee Empowerment, Organizational Cynicism, Performance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Çalışanın görev ve sorumluluklarını başarılı bir şekilde yerine getirmesi ve kendisinden beklenen amaçlara ulaşma derecesi olarak tanımlanan performans örgütlerin başarısı için anahtar kavramlardan birisidir. Bireysel performans neredeyse çalışanın başarısı ile eş anlamlı kullanılmaktadır. Bu derece önemli olan performans kavramıyla ilişkili konuların ele alınıp performansın düşmesine neden olan ve yükselmesini sağlayan etkenlerin ortaya çıkarılması oldukça önemlidir. Dolayısıyla bu çalışmada, performansın yükselmesine katkı sağlayan personel güçlendirme, adalet algısı ve performansın düşmesine neden olan sinizm kavramları bir arada ele alınmıştır. Bu çalışmanın temel amacı örgütsel adalet ve personel güçlendirmenin (yapısal güçlendirme ve psikolojik güçlendirme), performansa etkisini ve bu etki üzerinde örgütsel sinizmin rolünün bulunup bulunmadığını araştırmaktır. Bu amaçla, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Ondokuzmayıs Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi olmak üzere dört üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde görev yapan 167 akademik personelin katılımıyla veri toplama çalışması yapılmıştır. Verilerin analiz edilmesiyle örgütsel adaletin örgütsel sinizm üzerinde negatif yönlü, performans boyutlarından bağlamsal performans üzerinde pozitif yönlü etkisi tespit edilirken, görev performansı üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir. Yapısal güçlendirme ve psikolojik güçlendirmenin örgütsel sinizm üzerinde negatif yönlü, görev performansı ve bağlamsal performans üzerinde ise pozitif yönlü bir etkisinin bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca örgütsel adaletin bağlamsal performans üzerindeki etkisinde örgütsel sinizmin tam aracılık rolü bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance is one of the key concepts for the success of organizations, defined as the degree to which the employee performs his / her duties and responsibilities successfully and to achieve the expected goals. Individual performance is almost synonymous with employee success. It is very important to consider the issues related to the concept of performance which is so important, and to find out the factors that cause performance to decrease and increase it. Therefore, in this study, the concepts of employee empowerment and justice perception, which contribute to the performance improvement, and the concepts of cynicism that lead to performance degradation are discussed together. The main purpose of this study is to investigate the impact of organizational justice and employee empowerment (structural empowerment and psychological empowerment) on performance and whether there is a role of organizational cynicism in this effect. For this purpose, 167 academic staff working at Faculty of Economics and Administrative Sciences of four universities including Gaziosmanpaşa University, Hitit University, Ondokuzmayıs University and Ordu University were involved in data collection. Analysis of data revealed that organizational justice had a effect on significant and negative on organizational cynicism and a positive effect on contextual performance. However, there was no significant impact on task performance. Structural empowerment and psychological empowerment were negative on organizational cynicism, and positive effect on task performance and contextual performance were found. Moreover, it has been found that organizational cynicism plays a mediating role in the impact of organizational justice on contextual performance.