Üniversite öğrencilerinin şefkat korkusunun yordayıcıları olarak bağlanma stilleri ve suçluluk-utanç düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of attachment styles and guilt-shame levels of university students as predictors of fear of compassion
- Tez No: 612368
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şefkat Korkusu, Bağlanma Stilleri, Suçluluk-Utanç, Üniversite Öğrencileri, Fear of Compassion, Attachment Style, Guilt-Shame, University Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın genel amacı üniversite öğrencilerinin şefkat korkusunun yordayıcıları olarak bağlanma stilleri ve suçluluk-utanç düzeylerinin değerlendirilmesidir. Ayrıca bu tez çalışmasının bağımlı değişkeni olan şefkat korkusunun sosyo-demografik özellikleri açısından anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığını inceler. Araştırmanın örneklemi Konya Akşehir ilçesindeki öğrenim gören 346 üniversite öğrencisinden oluşturmaktadır. Öğrencilerin 224'ü kadın ve 122'si erkek öğrencidir. Çalışmada veri toplama aracı olarak; Şefkat Korkusu Ölçeği, İlişki Ölçeği Anketi (İÖA), Suçluluk-Utanç Ölçeği (SUTÖ) ve Tanıtıcı Bilgi Formu (TBF) kullanılmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizlerinde değişkenlere bağlı olarak bağımsız örneklem“t”testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), anlamlı farkın kaynağını tespit edebilmek amacıyla Tukey çoklu karşılaştırma, Pearson korelasyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada yapılan“t”testi analiz sonucuna göre, cinsiyet ve yaş değişkenleriyle katılımcıların şefkat korkusu puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde farklılaşma bulunmuştur. Erkek öğrencilerin şefkat korkusu ölçeğinden aldıkları puan ortalamalarının kız öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Yaş değişkeni açısından üniversite öğrencilerinin şefkat korkusu puan ortalamalarından kendilerine şefkat ve anlayış gösterme korkusu arasında anlamlı düzeyde farklılaşma bulunmuştur. Yapılan varyans analizi sonuçları incelediğinde, üniversite öğrencilerinin ekonomik durumları açısından başkalarına şefkat gösterme korkusunun anlamlı biçimde farklılaştığı görülmüştür. Diğer karşılaştırmalarda istatiksel olarak anlamlı farklılaşmalar saptanmamıştır. Üniversite öğrencilerin başkalarına şefkat gösterme korkusu düzeyleri ile kayıtsız bağlanma, güvenli bağlanma, saplantılı bağlanma ve utanç pozitif yönde, başkalarından gelen şefkate karşılık verme korkusu düzeyleri ile kayıtsız bağlanma, güvenli bağlanma, saplantılı bağlanma ve utanç pozitif yönde, kendine şefkat ve anlayış gösterme korkusu düzeyleri ile bağlanma alt boyutlarıyla pozitif yönde, suçluluk ile negatif yönde anlamlı ilişki vardır. Regresyon katsayılarının anlamlılığına ilişkin“t”testi sonuçları incelendiğinde, bağlanma stilleri ve suçluluk-utanç düzeyleri şefkat korkusunun üzerinde önemli bir yordayıcı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The general purpose of present study is evaluation of university students' attachment styles and guilt-shame levels as predictors of fear of compassion. It also examines whether the fear of compassion, the dependent variable of this thesis, differs significantly in terms of socio-demographic characteristics. The sample of the study consists of 346 university students studying in Akşehir, Konya. 224 students are female and 122 students are male. As data collection tool; Fear of Compassion Scale, Relationship Scale Questionnaire (RSQ), Guilt-Shame Scale (GSS) and Introductory Information Form (IIF) were used. In the statistical analysis of the study, depending on variables independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), by aiming to determine the source of significant difference Tukey multiple pairwise comparison, Pearson correlation analysis and hierarchical regression analysis were performed. According to the results of the t-test analysis, a significant difference was found between gender and age variables and mean scores of fear of compassion of the participants. The mean scores of male students from the fear of compassion scale were significantly higher than female students. In terms of age variable, a significant difference was found between the mean scores of fear of compassion of university students and showing compassion and understanding to themselves. When the results of the analysis of variance were examined, it was seen that compassion to others differed significantly in terms of economic conditions of university students. No statistically significant differences were found in other comparisons. There is a positive correlation between university students' compassion to others level and dismissing attachment, secure attachment, preoccupied attachment and shame. There is also a positive correlation between university students' compassion from others level and dismissing attachment, secure attachment, preoccupied attachment and shame. There is a positive correlation between university students' compassion to themselves level and sub dimensions of attachment, and there is negative correlation between university students' compassion to themselves level and shame. When the regression coefficients of“t”test results are examined, attachment styles and guilt-shame levels were found a significant predictor of fear of compassion.