6750 sayılı Ticari Şşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu'na göre rehin alanın hak ve yükümlülükleri
Pledgee's rights and obligations According to Pledge of Movables in Commercial Transaction Code No.6750
- Tez No: 612370
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İŞGÜZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Rehin, Taşınır Rehni, Ticari İşletme Rehni, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni, Pledge, Movable pledge, Pledge on commercial enterprise, Pledges over Movable Property in Commercial Transactions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türk Medeni Kanununun genel düzenlemelerine göre taşınır rehni, taşınır malın zilyetliğinin alacaklıya devredilmesi sureti ile kurulur. Zilyetlik devredilmeden taşınır rehni kurulması istisnaidir. Teslimsiz taşınır rehninin en önde gelen örneği ise ticari işletme rehnidir. Bu konuyu düzenleyen 1447 sayılı Ticari İşletme Rehni Kanunu, 6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ile 01.01.2017 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır. 6750 sayılı Kanun teslimsiz taşınır rehni konusunda 1447 sayılı Kanunun genel yaklaşımından çok farklı bir sistem getirmiştir. Bu farklılıklar özellikle rehnin tarafları, kurulması, şekli, rehne konu olabilecek taşınır varlıkların çeşidi ve alacaklının rehinden doğan haklarını kullanmasında kendisini göstermektedir. Buna göre, rehin sözleşmesine taraf olabilecek kişilerin sayısı artırılmış, sözleşmenin şekli eski düzenlemeden farklı olarak belirlenmiş, işletmenin tamamının rehnedilmesi esasından vazgeçilerek işletmeye dâhil taşınır varlıkların bağımsız olarak rehnedilebileceği kabul edilmiş ve alacaklıya rehnin paraya çevrilmesi imkânı dışında başka bazı imkânlar tanınmıştır. Bunun yanı sıra, Temerrüt hükümlerinde lex commissoria yasağı istisnai olarak düzenlenmiştir. Yeni kanunla beraber rehinli taşınır sicili olarak yeni bir sicil oluşturulmuştur. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde rehin alana ilişkin bilgilere, ikinci bölümde rehin alanın haklarına ve üçüncü bölümde ise rehin alanın yükümlülüklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to general provisions of Turkish Civil Code, movable pledge is established by transferring of possession of movable property to creditor. Establishment of the movable pledge without possession is exceptional case. The most known example of the without representation of movable pledge is commercial enterprise pledge. Commercial Enterprise Pledge Law (TITRK - Law No. 1447), which regulated this subject, left its place in Law on Pledges over Movable Assets in Commercial Transactions (Law No. 6750), which entered into force on 01.01.2017. Unlike general approach of the TITRK - Law No. 1447, the Law No. 6750 developed a very different system on movable pledge without possession. This differences are especially shown in parties of pledge, its establishment, its form, kinds of movable estates that are subject to pledge and usage in rights arising from pledge. Accordingly, in the Law No. 6750, number of the parties of the pledge was increased, form of contracts was determined differently form previous regulation, it was accepted that every single movable assets of business can be pledged independently, instead of the pledging whole business and along with monetising of pledge, some other opportuties was provided. And also, the prohibition of lex commissoria is arranged as a exceptional case in the default provision. A new register which is called as the pledge of movable register is constituted along with a new code. The thesis is composed of three chapters. There is information about the pledgee in the first part, the rights of the pledgee in the second part and the obligations of the hostage in the last part of the thesis.