Akciğer kanserinde karboplatin ve kurkumin kombinasyonlarının oksidatif stres üzerindeki etkisi
The effect of carbolatin ve curcumin combinations onoxidative stress in lung cancer
  1. Tez No: 612573
  2. Yazar: MİNE EZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: CCD-19Lu, A549, Karboplatin, Kurkumin, Oksidatif Stres, CCD-19Lu, A549, Karboplatin, Kurkumin, Oxidative Stress
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Akciğer kanseri kadın ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin başında gelmektedir. Karboplatin (CARB), platin grubu antineoplastik ilaçlardan biri olup yumurtalık, akciğer ve beyin gibi birçok kanser tipinde kullanılan etkili bir kemoterapi ajanıdır. Kurkumin (CUR), antioksidan, antienflamatuar ve antiproliferatif özellikler gösteren doğal bir polifenol bileşiktir. Bu tez çalışmasında CARB ve CUR'nin kombinasyon halinde kullanımının CCD-19Lu insan normal akciğer fibroblast ve A549 insan akciğer adenokarsinom hücre hattındaki oksidatif strese olan etkileri incelenmiştir. CARB ve CUR'nin sitotoksik etkileri MTT yöntemiyle belirlenmiştir. CCD-19Lu'deki CARB ve CUR'un IC50 değerleri sırasıyla 200±16 µM; 150±12 µM; A549 için 100±9 µM; 60±8 µM olarak hesaplanmıştır. Oksidatif stresin belirlenmesinde Total Oksidan (TOS) / Total Antioksidan (TAS) durumları ölçülerek Oksidatif Stres İndeksi (OSI) hesaplanmıştır. Her iki hücre hattında da tek başına kullanılan CARB'nin OSI değerini artırdığı, CUR ile oluşturulan kombinasyonlarda ise OSI değerini aşağıya çektiği tespit edilmiştir. Oksidatif stresin diğer belirteçleri olan süperoksit dismutaz (SOD), redükte glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) düzeyleri analiz edilmiştir. A549 hücre hattında CUR ile oluşturulan (KM30; KM40) kombinasyon gruplarındaki SOD değerleri kontrole göre (1,086±0,09 U/mL) sırasıyla 0,891±0,02 U/mL; 0,912±0,01U/mL, GSH değerleri kontrole göre (0,3590±0,02 µM) sırasıyla 0,3870±0,03 µM; 0,3905±0,02 µM, MDA değerleri ise kontrole göre (1,050±0,05 µM) sırasıyla 0,740±0,04 µM; 0,622±0,02 µM tespit edilmiştir. Bu verilere göre çalışmamızda kullanmış olduğumuz kurkuminin tek başına kullanılan karboplatin ve kontrole göre OSI'i azalttığı ve hüresel hasarı en aza indirdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is one of the the primary causes of cancer related deaths both in men and women. Carboplatin (CARB) which is one of the antineoplastic agents of the platinum group is efficiently used as a chemotherapy agent in a various of cancer types such as ovary, lung, and brain cancer. Curcumin (CUR) is a natural polyphenol compound which has antioxidant, antiinflammatory and antiproliferative features. In this dissertation effects of use of CARB and CUR a combination to cell lines in CCD-19Lu lungs fibroblast and oxidative stress in the A549 lung adenocarcinoma were examined. The cytotoxic effects of CARB and CUR's were determined by using MTT method. IC50 values of CARB and CUR in the CCD-19Lu were calculated respectively 200±16 µM; 150±12 µM and 100±9 µM; 60±8 µM in A549 cell lines. While determining oxidative stress, Oxidative Stress Index (OSI) was calculated by measurement of Total Oxidant (TOS) / Total Anti-Oxydant (TAS) phases. In both cell lines it is monitored that single use of CARB increased the OSI value while combination generated with CUR decreased the OSI value. Other markers of oxydative stress; such as superoxide dismutase (SOD), reduced glutathione (GSH), and malondialdehyde (MDA) levels were also analysed. It was determined that combination groups generated with CUR in the A549 cell line (KM30; KM40), SOD levels was monitored (1,086±0,09 U/mL) respectively as 0,891±0,02 U/mL; and GSH levels was monitored (0,3590±0,02 µM) respectively as 0,3870±0,03 µM; 0,3905±0,02 µM, and MDA levels was monitored (1,050±0,05 µM) respectively 0,740±0,04 µM; 0,622±0,02 µM. In this study, curcumin decresed the OSI level and minimises the cellular damage when compared to single use of Carboplatin and contol