Bir öğrenme ortamı olarak facebook kullanımının öğrenenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile ilişkisi
The relationship between learners' use of facebook as a learning environment and levels of individual innovativeness
- Tez No: 612574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM ERDEM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal ağlar, Facebook, Facebook'un eğitsel kullanımı, Bireysel yenilikçilik, Social networking, Facebook, Educational use of Facebook, Individual Innovativeness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın genel amacı bir öğrenme ortamı olarak Facebook kullanımın öğrenenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile ilişkisini incelemektir. Araştırmada öğrencilerin Facebook eğitsel kullanım düzeyine ilişkin bulgular; demografik özellikleri, internet ve Facebook kullanım alışkanlıkları ve bireysel yenilikçilik düzeyleri açısından ele alınmıştır. Çalışmada öğrencilerin bireysel yenilikçilik düzeyleri, internet ve Facebook kullanma alışkanlıkları ile Facebook eğitsel kullanım düzeyleri arasında nasıl bir ilişki olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Öğrencilerin bireysel yenilikçilik düzeyleri değişime direnç, fikir önderliği, deneyime açıklık ve risk alma faktörleriyle; Facebook eğitsel kullanım düzeyleri iletişim, işbirliği ve kaynak paylaşımı faktörleriyle tartışılmıştır. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Evren üzerinden gerçekleştirilen çalışmada, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 1. Sınıflarında öğrenim gören 409 öğrenci örneklemi oluşturmaktadır. Veriler, Mazman (2009) tarafından geliştirilen Facebook eğitsel kullanım ölçeği ile Hurt, Joseph ve Cook (1977) tarafından geliştirilip Türkçe'ye uyarlaması Kılıçer ve Odabaşı (2010) tarafından yapılan bireysel yenilikçilik ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel çözümlemesi SPSS istatistik programıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonucunda öğrencilerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin düşük-orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin bireysel yenilikçilik düzeyleri açısından kategorik olarak“sorgulayıcı”sınıfında yer aldıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin Facebook eğitsel kullanım düzeylerinin iyi seviyede olduğu saptanmıştır. Bireysel yenilikçilik düzeyi ile Facebook eğitsel kullanım düzeyinin iletişim, işbirliği, kaynak paylaşımı faktörleri arasında ve Facebook eğitsel kullanım ölçeğinin faktörleri arasında olumlu yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Öğrencilerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin Facebook eğitsel kullanım düzeylerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to examine the relationship between learners' use of Facebook as a learning environment and levels of individual innovativeness. In the study, the findings related to learners' educational usage of Facebook were discussed in terms of their demografic information, internet and Facebook usage habits and levels of individual innovativeness. In the study, it is aim to reveal the correlations among the variants such as learners' levels of individual innovativeness, internet and Facebook usage habits and their educational Facebook usage. Learners' individual innovativeness level was explained by change resistance, opinion leadership, opennes to experience, risk taking and learners' educational Facebook usage was clarified by communication, collaboration and resource sharing. Correlational survey model, one of the quantitative research models was used in the study. The sample of the study was composed of Bilecik Şeyh Edebali University 409 freshman year students. The data was collected with Facebook educational usage scale developed by Mazman (2009) and indiviual innovativeness scale developed by Hurt, Joseph and Cook (1977) and adapted by Kılıçer and Odabaşı (2010). SPSS statistics was used for the statistical analysis of the data. As a result of the study, it is found out that the level of individual innovativeness of the students is on average level. As another result of the study, according to individual innovativeness score the students composing the sample of the study are in the early majority category. Students' educational Facebook usage level is at good level. Correlation analysis showed that there is a positive relationship between individual innovativeness level and educational Facebook usage and its factors such as communication, collaboration, resource sharing and factors of Facebook educational usage scale. It was concluded that individual innovation levels of students affect eduaction Facebook usage of the students.