Mobingin işten ayrılma niyeti üzerine etkisi: Eskişehir özel sektör kuruluşlarında uygulama
Effect of mobingin on effect of leaving: Application inEskişehir private sector organizations
- Tez No: 612575
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇİĞDEM KIREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobing, İşten Ayrılma Niyeti, Satış Elemanı, Kozmetik, Tekstil, Mobing, Intention to Leave, Salesman, Cosmetics, Textiles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Eskişehir'de faaliyet gösteren kozmetik ve tekstil özel sektör çalışanları üzerinde yapılan bu çalışmada, mobingin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırma kapsamında 123 kadın, 92 erkek olmak üzere 215 kişiye anket uygulanmıştır. Veriler birebir veya eposta yoluyla toplanmıştır. Anket yöntemiyle toplanan verilere, SPSS22 programı kullanılarak Mann-Whitney U, ki-kare testleri gibi parametrik olmayan testler uygulanmış ve veriler analiz edilerek yorumlara yer verilmiştir. Mobing faktörünün işten ayrılma niyeti üzerindeki etki düzeyinin araştırılması amacıyla Regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda mobing faktörünün işten ayrılma niyeti üzerinde pozitif (artırıcı) yönde bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte mobingin her alt boyutuyla işten ayrılma niyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ek olarak, demografik değişkenlerin ilgilenilen faktörler üzerindeki etkisini araştıran testler sonucunda; eğitim durumu, medeni durum ve iş yeri çalışma süresi mobing faktörü ve işten ayrılma niyetini etkilediği tespit edilmiştir. Ancak cinsiyet, toplam çalışma süresi, mobing ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmemiştir. Araştırmanın sonunda tespit edilen bulgular yorumlanarak önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study conducted on cosmetics and textile private sector employees in Eskişehir, the effect of mobing on intention to leave was investigated. Within the scope of the research, 123 women and 92 men, upon a total of 215 people, were has been applied a survey. The questionnaires were administered by face-to-face interview or by e-mail. Non-parametric tests such as Mann Whitney-U and Chi-Square (χ2) has been applied to data which collected with survey by using SPSS 22 program, and results were reported. Regression analysis was performed to investigate the effect level of mobbing factor on intention to leave. As a result of the analysis, it was found that mobbing factor had a positive (increasing) effect on intention to leave. However, statistically significant correlations were found between each sub-dimension of mobbing and intention to leave. In addition, as a result of tests investigating the effect of demographic variables on the factors of interest; there has been detected to educational status, marital status and business workplace seniority affect the mobbing factor and intention to leave. However, there were no statistically significant correlation between gender, total seniority, mobbing and intention to leave. At the end of the study, the findings were interpreted and suggestions were made.