The impact of inflation on economic growth in Burundi (1980-2014)
Burundi'da ekonomik büyüme enflasyonunun etkisi (1980-2014)
- Tez No: 612581
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK TUĞBERK TOSUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Ekonomik büyüme, Eş-bütünleşme, Burundi, İnflation, Economic growth, Co-integration, Burundi
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde ekonomistler yüksek enflasyonun sadece bireyler ve firmalar için değil genel ekonomik yapı açısından da sorun yarattığı konusunda hemfikir görünmektedir. Ancak enflasyon ile iktisadi büyüme arasındaki ilişkiyi ve enflasyonun ekonomik faaliyetleri etkileme mekanizmasını inceleyen teorik ve ampirik çalışmalarda bir fikir birliği de bulunmamaktadır. Bu çalışmada Burundi'de enflasyonun ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, sürekli dalgalanan enflasyonun Burundi'nin ekonomik büyüme sürecini önemli bir şekilde etkilediği görülmüştür. Çalışmada, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) ve para arzının (M2) Burundi ekonomisinin büyümesinde oynadığı rolün belirlenmesi amacıyla (1980-2014) yıllık veriler kullanılmıştır. Analiz için Eş-bütünleşme, Sıradan En Küçük Kareler Yöntemi (OLS), Hata Düzeltme Modeli ve Granger Nedensellik testleri kullanılmıştır. Sonuçta Burundi'de enflasyon ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemli bir ilişki olmadığı görülmüştür. Ayrıca çalışma Burundi'de ekonomik büyümenin enflasyondaki değişikliklere negatif yanıt verdiğini de göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Currently, economists seem to agree that high rates of inflation cause problem not just for some individuals; but for overall economic performance. However, there is no consensus on the relationship between inflation, economic growth and the mechanism by which inflation affects economic activity both in theoretical and empirical studies. This study aims to review the impact of inflation on economic growth in Burundi. In this research, it was seen that the continuous fluctuating inflation had a significant impact on the economic growth process of Burundi. This study employed time series annual data for a specified period (1980-2014) with an objective of ascertaining the role that consumer price index (CPI) and money supply (M2) play in growing the Burundian economy (GDP). In this study we used Co-integration, Ordinary Least Square (OLS) Method, Error Correction Model and Granger Causality Test as multiple regression of the analysis. The study established that there is no long-run relationship between inflation and economic growth in Burundi. The results of the study also showed that economic growth in Burundi is negatively response to changes in inflation.