Çalışma yaşamında Roman kadınlarının ötekileştirilmesi
Othering of Roma women in the working life
  1. Tez No: 612617
  2. Yazar: SEVCAN FAZLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKE ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Roman Kadınlar, Çingeneler, Ötekileştirme, Çalışma Yaşamı, Gypsy woman, Gypsies, Otherization, Working life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, çalışma yaşamında ötekileştirilmeye ilişkin Roman kadınlarının görüşlerinin incelenmesidir. Amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak elde edilen çalışma grubunu, çalışma yaşamında aktif olarak yer alan 20 Roman kadın oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak desenlenen çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile Roman kadınlarının görüşleri alınmıştır. Verilerin analizinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan Roman kadınlarının görüşlerinden elde edilen bulgular incelendiğinde, Roman kadınlarının büyük bir çoğunluğu çalışma yaşamında ötekileştirilmeye maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Ötekileştirilmeyi iş yerinde muhatap alınmamak, iş yükü ve türünde adaletsizlikler, iş icrasında güvensizlikler, izin problemleri ve ücret adaletsizliği şeklinde yaşadıkları görülmüştür. Bir başka bulguyu göre ise, Roman kadınlarının ötekileştirme sonucunda, çalışma yaşamlarında performanslarının düştüğü ve işe gitme motivasyonlarının azaldığı ortaya çıkmıştır. Son olarak, araştırmaya katılan Roman kadınları, eğitim desteğinin ve iş garantili meslek edindirme kurslarının ötekileştirmeye çözüm olacağını düşünmektedirler. Tez çalışmasının sonucunda, çalışma yaşamında aktif rol alan Roman kadınlarının hem etnik grupları hem de kadın olmaları yüzünden ötekileştirilme ile karşı karşıya kaldıkları söylenebilir. Bu sonuca, Roman kadınlarının iş yaşamında ötekileştirilmeye maruz kaldıkları durumları dile getirmelerinden varılmaktadır. Çalışmada bir başka sonuç ise, Roman kadınlarının yaşadıkları ötekileştirmenin etkilerinin sadece psikolojik ve sosyolojik olmadığı, bunun yanında ekonomik olarak da etkisinin bulunduğudur. Bu açıdan, Roman kadınlarının çalışma yaşamında ötekileştirilmesi konusunda devletin daha kapsamlı, destekleyici politikalar geliştirmesi ve önleyici tedbirler alması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study has to examine the views of Roma women about on otherization in working life. The study group obtained by using purposeful sampling method consists of 20 Roma women who are actively involved in working life. In the study, which was patterned using qualitative research method, the views of Roma women were taken by semi-structured interview technique. The descriptive analysis method was used in the analysis of the data. When the findings from the views of the Roma women who participated in the study were examined, the majority of Roma women stated that they were exposed to otherization in their working life. It has been observed that they experience otherization in the form of not being addressed at work, injustices in their workload and type, insecurities in their work execution, permit problems and wage injustice. According to another finding, as a result of otherization of Roma women, their performance in their working lives are lowered and their motivation to go to work are falling. Finally, Roma women participating in the study have thinking that educational support and job-guaranteed vocational training courses will be the solution to othering. As a result of the thesis, it can be said that Roma women who take an active role in their working life face otherization because of their ethnic groups and because they are women. This result to have accessed from that Roma women express situations in which they are subjected to otherization in their work life. Another result in the study is that the effects of othering experienced by Roma women are not only psychological and sociological, but also economic. In this respect, it was concluded that the state should develop more comprehensive, supportive policies and take preventive measures on the otherization of Roma women in working life.