Fuar organizasyonlarında çalışan iş doyumu: Almanya ve Türkiye'de çalışanların karşılaştırılması
Job satisfaction of employees working in fair organizations: Comparison of employees in Germany and Turkey
- Tez No: 612646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Fuar Çalışanları, Almanya, Türkiye, Job Satisfaction, Fair Employees, Germany, Türkiye
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın amacı, dünyada fuarcılığın önde gelen ülkelerinden biri olan Almanya ve fuar alanında bir merkez üssü olmayı hedefleyen Türkiye'de çalışan fuar işgörenlerini iş doyumu üzerinden karşılaştırmaktır. Çalışmada, fuar işgörenlerinin iş doyumunu ölçmek üzere Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Minnesota İş Doyum Ölçeği, içsel doyum ve dışsal doyum düzeylerini ölçen iş koşullarını her yönüyle ele alan 20 soruluk bir ankettir. Her iki ülkeden elde edilen örneklem verilerin analizi neticesinde fuar çalışanlarının ülkeler bazında, iş doyumu anlamında farklılıklar yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Araştırma bulguları, Almanya'da çalışan fuar işgörenlerinin genel doyum ve içsel doyumlarının Türk çalışanların sahip olduğu doyumdan daha yüksek olduğunu ortaya koymuşken dışsal doyum anlamında da Türkiye'deki fuar çalışanlarının Alman işgörenlere oranla daha yüksek bir doyuma sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to make a comparison between employees which is in Germany, that one of the leading countries of the fair in the world and Turkey, aiming to become an epicenter in the sense of fair. In this study, Minnesota Job Satisfaction Scale was used to measure job satisfaction of employees in fairs. Minnesota Job Satisfaction Scale is an questionnaire that covers all aspects of job conditions that measures level of internal and external satisfaction. It was revealed that the fair employees experience differences in terms of job satisfaction in terms of theese countries, as a result of the analysis of the sample data obtained from both countries. While research findings reveal that overall satisfaction level of fair employees, working in Germany, is higher than the satisfaction that Turkish employees have had, also reveal that, in terms of external satisfaction, fair employees in Turkey have higher satisfaction than German employees have had.