Devralma yoluyla gerçekleşen şirket birleşmelerinin finansal performansa etkisi: BİST'te uygulama
The effects of mergers on financial performance of acquirer companies: An application in the BIST
  1. Tez No: 612871
  2. Yazar: OYA MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ÖNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme, devralma yoluyla birleşme, şirket performansı, birleşme performansı, performans ölçüm yöntemleri, Merger, acquisition, performance of the company, performance of the merger, performance measurement methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
İşletmeler, pazar payını genişletmek, karını artırmak, mali yapısını güçlendirmek, rekabetten korunmak gibi nedenlerle başka bir işletme ile birleşebilirler. Birleşme sonrasında finansal performanslarında iyileşme olmasını beklerler. Şirket birleşmelerinin finansal performansa etki edip etmediği üzerinde durulan önemli bir konudur. Bu bağlamda, bu çalışmada hisseleri BİST'te işlem gören, halka açık şirketler tarafından 2009-2014 döneminde devralma yoluyla gerçekleştirilen 21 adet şirket birleşmesinin, devralan şirketlerin finansal performansına etkisinin karlılık, faaliyet, likidite ve mali yapı olmak üzere dört ayrı başlık altında ölçülerek analiz edilmesi amaçlanmıştır. Birleşmenin devralan şirketlerin finansal performansına etkisinin ölçümünde muhasebe verilerine dayalı çalışmalar yöntemi kullanılmış ve ölçüm işlemi, mutlak ve göreli karşılaştırma olmak üzere iki farklı açıdan ele alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede mutlak karşılaştırma yapabilmek için öncelikle, devralan şirketlerin birleşme öncesi ve sonrasına ait finansal performans göstergeleri arasındaki farklılaşma incelenmiştir. Daha sonra göreli karşılaştırma yapabilmek için, devralan şirketlerin birleşme sonrası finansal performans göstergeleri ile kontrol grubu olan, birleşmeyen şirketlerin aynı döneme ait finansal performans göstergeleri arasındaki farklılık incelenmiştir (Bunun için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır). Analizler sonucunda, birleşmelerin devralan şirketlerin finansal performansı üzerinde etkili olduğunu; bu etkinin özellikle şirketlerin, tam anlamıyla olmasa da, mali yapı ve faaliyet yapısı üzerinde belirginleştiği, karlılık ve likidite yapısı üzerinde ise beklentiyi karşılayacak ölçüde olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Enterprises may combine with another company for reasons such as expanding their market share, increasing their profits, strengthening their financial structure and protecting them from competition. Enterprises expect an improvement in their financial performance after the merger. Whether or not mergers affect the financial performance is an important issue.In this context, in this study, it is aimed to analyze the effects of 21 mergers of companies, whose shares are traded on the BIST and which are realized by publicly traded companies during the period of 2009-2014, on the financial performance of the acquirer companies in four different aspects such as profitability, activity, liquidity and financial structure. Accounting data based studies method was used to measure the effect of the merger on the financial performance of the acquirer companies and the measurement process was carried out in two different aspects as absolute and relative comparison. In this context, in order to able to make an absolute comparison, The differentiation between the financial performance indicators before and after the merger of the acquirercompanies was examined. Then in order to able to make an relative comparison, the difference between the financial performance indicators of the merged companies and the financial performance indicators of the non - merged companies which werecontrol group was examined (Wilcoxon Signed- Ranks Test was used for this). As a result of analyzes, mergers make an effect on the financial performance of acquirercompanies; this effect has been determined especially on the financial structure and activity structure of the companies, if not literally, and not on the profitability and liquidity structure.