Türkiye'de sosyal belediyecilik: Bakırköy belediyesi örneği
Social municipality in Turkey: Example of the municipality of Bakırkoy
  1. Tez No: 612923
  2. Yazar: BURHAN SANUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT AKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Belediyecilik, Sosyal Yardım, Sosyal Politika, Bakırköy Belediyesi, Social Municipality, Social Helps, Social Policy, Bakırköy Municipality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Sosyal politikalar kısaca, toplumda ezilen ve yoksul halkı korumayı amaçlayan anlayıştır. Bu politikaların günümüz anlamıyla ilk örneklerine İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde rastlanmaktadır. Nitekim Türkiye'de de bu tür politikalar ilk olarak merkezi yönetimlerce uygulanmıştır. Ancak küreselleşme ve yerelleşme olgularının dünyada yayılması ve merkezi yönetimlerin lokal sorunların tespiti ve çözümü noktasında aktif olamayışı yerel yönetimlere yetki devrini zorunlu kılmıştır. Sosyal hizmetlerin Türkiye'de yerel yönetimlerce uygulanmasının 1960'lar ile başladığını ve gelişerek tam manasıyla 2000'li yıllarda yapılan reformlar ile hukuksal zemine oturduğu aktarmak yanlış olmayacaktır. Yerel yönetimler yerel anlamda yurttaşların yönetime dahil olabilmeleri nedeniyle demokratik sürece önemli katkılar sağlayan kurumlardır. Yerel yönetimlerin ise belki de en önemli kolu belediyelerdir. Belediyelere vatandaşların ihtiyaçlarını asgari düzeyde sağlama yükümlülüğü söz konusu yasalarca yüklenmiştir. Ayrıca toplumsal bütünlüğü sağlamak adına kültürel faaliyetleri yine belediyeler yurttaşlara sunmakla mükelleftir. Ancak Türkiye'de yasal olarak birçok sosyal vazifesi bulunan belediyelerin günümüzde kısaca; aydınlatma, temizlik, kanalizasyon vs. gibi klasik belediyecilik hizmetlerini dahi mali sebeplerle halkına sunamadığı bilinmektedir. Özellikle ekonomik sebeplerle Türkiye'deki birçok belediye sosyal hizmetlerini gerçekleştirememektedir. Gerçekleştiren belediyeler ise bunu tam manasıyla olmasa da yeterlilik düzeyini sağlayarak yapmaktadırlar. Bu çalışmada ise Bakırköy Belediyesi'nin sosyal belediyecilik anlayışının hangi aşamada olduğu, yapmış olduğu projeleri ve faaliyetleri güncel olarak irdelenmiş ayrıca belediye yetkilileriyle yapılan mülakatlar ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social policies are briefly an understanding that aims to protect oppressed and poor people of the society. The first examples of these policies in the current sense are found in European countries such as England and Germany. Indeed, such policies in Turkey as well as central governments decentralization spreading first in the world of facts and the identification of local problems merk management solution and was kinda the point supreme leader was forced clay delegation of powers to local governments. Turkey at the start of social services and evolving meaning that with the implementation of local government reform made in the 1960s and 2000s would not be wrong to transfer his seat to the legal basis. However, globalization has been implemented and local governments are the institutions that make significant contributions to the democratic process due to the local participation of citizens in the government. Perhaps the most important branch of local governments is the municipalities. The obligation to provide municipalities with the minimum level of citizens' needs is imposed by these laws. It is also obliged to provide social integrity to citizens. However, the municipalities are legally briefly today with many cultural activities and social duties again on behalf of municipalities in Turkey; lighting, cleaning, sewage, etc. It is known that even classical municipal services such as. Especially not perform in Turkey for economic reasons. The municipalities that carry out this are providing the level of competence, if not fully, in this study, Social Assistance Social Policy, Bakırköy Municipality.