Yerel yönetimlerde sosyal politika uygulamaları: Bakırköy örneği
Application of social politics in local authority: Example of Bakırkoy
  1. Tez No: 432510
  2. Yazar: GÜLTEN TOZANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN EYUBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Yerel Yönetim, Sosyal Belediyecilik
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışmanın amacı, yerel yönetimlerden biri olan belediyelerde sosyal belediyecilik hizmetlerinin ne düzeyde ve hangi alanlarda uygulandığını belirlemektir. Çalışma gerçekleştirilirken öncelikle geniş bir literatür taraması yapılmış daha sonra Bakırköy Belediyesi'nin, 2013 ve 2014 yılındaki sosyal belediyecilik anlamındaki tüm faaliyetleri Bakırköy Belediyesi'nin faaliyet raporlarından, bülten, dergi vb. çalışmalarından hareketle tespit edilmiştir. Günümüzde yerel yönetimler, sosyal yardımlar, eğitim, sağlık, konut gibi temel sosyal politikaların yerel düzeyde sağlanmasında ve kendi birimlerindeki vatandaşların refahının bizzat kendi faaliyetleri ile artırılmasında etkin bir kurum olarak görev almaktadırlar. 21. yüzyılın bir önceki yüzyıldan aldığı temel miraslardan biri küreselleşme olgusu ve süreçleri iken bir başkası yerelleşmedir. Yerelleşme eğiliminin bir ürünü olan yerel yönetimlerin, akla gelen en önemli birimi şüphesiz ki belediyelerdir. Bu nedenle hazırlanan çalışmada yerel yönetim kavramı, Türkiye'de uygulanan sosyal belediyecilik faaliyetleri, bu çerçevede sosyal devlet ve sosyal sorumluluk kavramları ve örnek olarak Bakırköy Belediyesi incelenmektedir. Sonuç olarak, Bakırköy Belediyesi tarafından 2013 - 2014 yılları arasında sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde yerine getirilmesi gereken birçok hizmetlerin bir önceki yıla göre artış göstermek suretiyle gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Belediye tarafından yapılan bu çalışmalar, birçok fonksiyonları icra ettiği gibi, sosyal politikayı gerçekleştirmenin ve sosyal devlet olmanın gereğini de yerine getirmiş olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether the social municipal services is one of the local governments in municipalities and at what level applied in what areas. Work performed by firstly reviewing an extensive literature then searching Bakırköy Municipality's all activities in 2013 and 2014, and in terms of social municipality from the Bakırköy Municipality activity reports, news letters, magazines and so on. Today, local governments, education, health, the provision of basic social policies at the local level, such as housing and welfare of the citizens are taking an active role in their own units to increase a company in it sown activities. One of the main heritage of the 21st century has received from the previous century Madiran globalization and localization processes while some one else. Local governments, which is a product of decentralization, that come to mind are undoubtedly the most important unit of the municipality. There fore, the concept of local government in work, social municipal activities implemented in Turkey, the welfarestateand social responsibility concepts in this context and as an example Bakırköy Municipality is examined. As a consequence, by Bakırköy Municipality between 2013 and 2014 years must be fulfilled within the framework of social municipality understanding of many services have been identified as performed by increases compared to the previous year. This work done by them unicipality, as he performed many functions, it is fulfilling the need of achieving the social policy and the social state. Keywords :Social Policy, Local Authority, Social Municipality