Acil geçici transvenöz pacemaker uygulanan hastalarda mortaliteyi etkileyen faktörler
Affecting mortality in patients undergoing emergency temporary transvenous pacemaker
  1. Tez No: 613080
  2. Yazar: MEHMET BAKİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KATI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, geçici transvenöz pacemaker, mortalite, Emergency department, temporary transvenous pacemaker, mortality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Acil geçici transvenöz pacemaker uygulaması, acil servise semptomatik disritmi ile gelen hastalarda uygulanabilen hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemidir. Hastanın yönetiminde birincil tedavi olabileceği gibi, kalıcı kalp pili uygulanana kadar bir köprü vazifesi de görebilir. İşlem sonrasında, hastaların gerek acil serviste kaldığı gerek servise yatırıldığı süreçte klinik durumları mortal seyredebilmektedir. Biz bu çalışmada acil geçici kalp pili uygulanan hastaların klinik takipleriyle alakalı öngörülerimizi artırmayı ve mortaliteyi etkileyen faktörleri araştırmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Çalışma süresince acil servise başvuran ve takibinde acil geçici transvenöz kalp pili uygulanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Elektif işlemler, diğer yollardan (transkutanöz, epikardiyal, vs) kalp pili uygulanan, kalıcı kalp pili uygulanan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen hastalar, pacemaker uygulandıktan sonraki 1 yıl içerisinde sağ kalan ve 1 yıl içerisinde mortalite gözlenen hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların retrospektif olarak demografik verileri, vital bulguları, başvuru şikayetleri, komorbid hastalıkları, pacemaker uygulanma endikasyonları, labaratuvar tetkikleri ve hastanede yatış süreleri elde edildi. İki hasta grubunun verileri istatistiksel analize tabi tutularak 1 yıl içerisindeki mortaliteye etkileri incelendi. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 42'si kadın (%42), 58'i erkek (%58) toplam 100 hasta dahil edildi. Sağ kalan ve ölen hastaların yaş ortancaları sırasıyla 70,5 (25 – 91) yıl ve 76,5 (53 - 89) yıl olarak saptandı. Yaş faktörünün hastaların 1 yıllık mortalite oranlarına etkisi anlamsız olarak bulundu (p=0,149). Komorbid hastalıklardan kronik renal yetmezliğin 1 yıllık mortaliteye etkisi istatistiksel olarak anlamlıydı ve çok yönlü varyasyon analizinde mortaliteyi 12,351 (1,094-139,424) kat artırdığını (p=0,042) gördük. Hastaların hastanede yatış sürelerinin 1 yıllık mortalite üzerine etkileri istatistiksel olarak anlamlıydı ve mortaliteyi 0,794 (0,657-0,96) kat artırdığını (p=0.017) saptadık. Hastalarda incelenen diğer parametrelerden tek yönlü varyasyon analizinde istatistiksel olarak anlamlı sonuç verenler olsa da bu parametrelerin çok yönlü varyasyon analizinde mortaliteye istatistiksel olarak anlamlı etkilerinin olmadığı görüldü. Tartışma ve Sonuç: Acil geçici transvenöz pacemaker uygulanan bir hastada komorbid hastalık olarak kronik renal yetmezliğin var olmasının hastanın mortalite riskini artırdığı ve bu hastaların pace uygulaması sonrasındaki ilk günlerde daha yüksek oranda mortal seyrettiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar bizi pacemaker uygulanmış ve KRY öyküsü olan hastalarda daha dikkatli olmayı gerektirmekte ve takiplerinin ilk günlerinde mortalitenin daha yüksek olacağını haber vermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Temporary transvenous pacemaker is a life-saving method that can be applied to patients presenting with symptomatic dysrhythmia. It may be the primary treatment in the management of the patient or may serve as a bridge until a permanent pacemaker is applied. After the procedure, the clinical status of the patients may be mortal either in the emergency room or in the hospitalization period. In this study, we aimed to increase our predictions regarding the clinical follow-up of patients undergoing emergency transient pacemakers and to investigate the factors affecting mortality. Material and Method: Patients who were admitted to the emergency department during the study and who had temporary transvenous pacemakers were included in the study. Patients who had undergone pacemakers by elective procedures, by other means (transcutaneous, epicardial, etc.) were not included in the study. The patients included in the study were divided into two groups as survivors within 1 year after the pacemaker application and mortality was observed within 1 year. The patients' demographic data, vital signs, presenting complaints, comorbid diseases, indications for pacemaker application, laboratory tests, and hospitalization time were obtained retrospectively. The data of two patient groups were analyzed and their effects on mortality within 1 year were evaluated. Data analyzed with IBM SPSS V23. Results: A total of 100 patients (42 female (42%), 58 male) were included in the study. The median age of surviving and dying patients was 70.5 (25-91) and 76.5 (53-89), respectively. The effect of age factor on 1-year mortality was found to be insignificant (p = 0.149). The effect of chronic renal failure on 1-year mortality from comorbid diseases was statistically significant and multidimensional variation analysis showed a 12.351 (1,094-139,424) fold increase in mortality (p = 0.042). The effects of length of hospital stay on 1-year mortality were statistically significant and it was found that the mortality rate was 0.794 (0.657-0.96) fold (p = 0.017). Although the other parameters were statistically significant in one-way analysis of variance, these parameters did not have a statistically significant effect on mortality. Conclusion: It was found that the presence of chronic kidney disease as a comorbid disease in a patient who underwent emergency transvenous pacemaker increased the risk of mortality and these patients had a higher mortality rate in the first days after pacing. These results require us to be more cautious in patients with a history of chronic kidney disease pacing and have a higher mortality in the first days of follow-up.