Firmaların yönetim ve insan kaynakları birimlerinin yetenek yönetimi algısı
The perception of talent management in human resources and management departments of companies
- Tez No: 613081
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yetenek, Yetenek Yönetimi, Ġnsan Kaynakları, Y KuĢağı, Liyakat, Talent, Talent Management, Human Resources, Generation Y, Merit
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sanayi Devrimi'nden bugüne dek çalışma biçimleri değişip dönüşmüş bunu takiben çalışma ilişkileri dolayısıyla da yönetim biçimleri de farklılaşmıştır Bu farklılığın sosyo-kültürel yapıların çeşitlenmesi, insanın gelişen teknoloji sebebiyle mobi-lizasyonunun artması, ve küreselleşmenin itici gücünden kaynakladığı düşünülebi-lir. Günümüzde endüstri 4.0 ve yapay zeka gibi ileri teknolojinin de Türkiye'deki çalışma biçimleri içinde uyumlanmasından söz edebilmekte iken, emek piyasasın-daki yetenekli insan faktörünün önemi de giderek artmıştır. İnsanın değer yarata-bilme gücü olarak görülen yetenek kavramı da böylelikle öne çıkmıştır. İnsan kay-nakları yönetiminin günümüzdeki son stratejisi olan yetenek yönetimi uygulaması da köklerini bu nedenle yeteneğe dayandırmaktadır. Günümüzde yetenek yönetimi, ulusal ve uluslararası firmaların gündeminde de yer edinmeye başlamıştır. Uygulamanın yürütülmesinde sorumlu birimlerinden biri ise insan kaynakları ol-muştur. Çalışmanın amacı da bu birimde çalışanların yetenek yönetimi uygulama-sına ve sürece dair algıları ve görüşlerini tespit edebilmektir. Elde edilen sonuçlar özelinde çözüm önerileri sunulmaya gayret edilmiştir. Çalışmanın alan kısmında derinlemesine mülakat yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılar Denizli iş gücü piyasa-sında yer alan insan kaynakları çalışanlarından oluşmuştur. Bu bağlamda 19 kişi ile görüşülmüştür. Çalışma sonucunda Denizli ilinde yetenek yönetimi uygulamasının yapılmadığı anlaşılmıştır. Bu durumun yöneticilerin/işverenlerin insan kaynakları faaliyetlerine bakış açlarının negatif yönlü olması ve liyakat sisteminin olmayışı şeklinde açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
From the Industrial Revolution until today, the way of working has changed and transformed, thereby the working relationships and management styles have also been different. Today, 4.0 and advanced technologies such as the artificial intelligence industry whilst also being able to talk about the harmonization of forms of employment in Turkey, the importance of skilled human factor-in the labor market is also increased steadily. Thus, the concept of talent, which is seen as the power to create value, has come to the fore. The application of talent management, which is the latest strategy of human resources management, is therefore based on talent. Today, talent management has started to take place in the agenda of national and international companies. One of the units responsible for the implementation of the application was human resources. The aim of the study is to determine the perception and opinions of employees in this unit regarding talent management practice and process. Efforts have been made to present solutions to the results obtained. In the field part of the study, an in-depth interview method was used. Participants consisted of human resources employees in the Denizli labor market. In this context, 19 people were interviewed. As a result of the study, it is understood that talent management is not implemented in Denizli. This situation can be explained as the negative view of managers/employers on human resources activities and the lack of merit system.