İnsan kaynakları yönetiminde yeni bir yaklaşım olarak yetenek yönetimi: İşletmelerin yetenek yönetimi birimlerine ilişkin keşifsel bir araştırma
Talent management as a new approach in human resources management: Exploratory research on talent management units of enterprises
- Tez No: 565371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCA SÜRGEVİL DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, Yetenek, Stratejik Yönetim, İnsan Kaynakları Yönetimi, Yetenek Geliştirme, Talent Management, Talent, Strategic Management, Human Resources Management, Talent Development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Teknolojinin gelişmesi ve buna bağlı olarak artan rekabet koşulları organizasyonlarda bir takım dengelerin değişmesine sebep olmuştur. Bu değişim organizasyon açısından yeni bir yaklaşım sürecine girmeyi gerektirirken personel açısından da değişime neden olmuştur. Yetenekli çalışanları organizasyona çekmek ve organizasyona bağlı kalmalarını sağlamak zorlaşmıştır. Bu nedenle organizasyonlar“cezbet, geliştir ve bağla”stratejisiyle yetenek yönetimi uygulamalarını dikkate almaya ve kullanmaya başlamışlardır. Bu çalışmada; öncelikle yetenek yönetimi kavramını ortaya çıkaran insan kaynakları süreçlerinin gelişimi anlatılmıştır. Daha sonra yetenek yönetiminin tanımı ve uygulama adımları anlatılmıştır. Bu anlamda yetenek yönetimi uygulayan firmalar ele alınarak, karşılaştırılmalı bir analiz sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The development of technology and consequently increasing of competition conditions have led to a change of some balances in organizations. While this change require to enter to new approach in terms of organization, it also caused change in terms of personnel. Attracting of talented employees to organization and retain them has become difficult. That's why, organizations begin to take into consideration and use talent management practices with a strategy of“attract, develop and retain”. In this study; firstly, the development of human resources processes that reveal the concept of talent management are explained. Then the definition of skill management and application steps are described. In this sense, comparative analysis are presented by considering talent management applying companies.