Anayasa hukuku açısından konut hakkı
The right to housing in the context of Constitutional Law
- Tez No: 613226
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİN ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Konut Hakkı, Yeterli Standartta Konut Hakkı, İnsan Hakları, Devletin Yükümlülükleri, Sosyal Haklar, Dava Edilebilirlik, Right to Housing, Right to Adequate Housing, Human Rights, Obligations of States, Social Rights, Justiciability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Konut hakkı, her bireyin kendisi veya ailesi adına devletten“minimum yeterlilikte”bir konuta erişimini sağlamasını isteme hakkıdır. Konut hakkının pozitif hukuk metinlerinde yer alması, özellikle anayasalarda tanınması, konut hakkının güvence altına alınmasında gerekli olmakla birlikte, yeterli değildir. Hak ve özgürlüklerin sınıflandırılmasında kullanılan ayrımların katı ve dar yorumlanması, haklar arasında hiyerarşi varmış gibi yerleşen düşünceler sebebiyle, sosyal hakların, dolayısıyla konut hakkının, tek başına anayasalarda düzenlenmesinin yeterli olmadığını göstermektedir. Bu sebeple bu çalışma, konut hakkı özelinde sosyal hakların gerçekleştirilmesi ve yargısal korunmasında devletin yükümlülüklerine anayasa hukuku perspektifinden bir başka bakış açısı sunabilmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada,“konut”ve“konut hakkı”kavramlarının tanımları yapılarak, bu kavramların içeriği ve unsurları ortaya konulmuş; hak ve özgürlük sınıflandırmalarının niteliği ve devletin bu sınıflandırmalarda ki yükümlülükleri üzerinde durularak, konut hakkının sınıflandırmalarda ki yeri belirtilmiştir. Konut hakkının uluslararası metinlerde ve anayasalarda tanınması, içeriği ve koruma mekanizmaları incelenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda konut hakkının düzenleniş biçimi ve kapsamına ayrıntılı bir şekilde yer verilerek, devletin konut hakkı kapsamında saygı gösterme, koruma ve gereğini yerine getirme yükümlülükleri belirtilmiştir. Devletin koruma yükümlülüğü kapsamında konut hakkının dava edilebilirliği incelenerek, Anayasa Mahkemesi'nin konut hakkı özelinde verdiği kararlar incelenmiştir. Ayrıca konut hakkının diğer haklarla ilişkisi insan haklarının bölünmezliği ilkesi çerçevesinde anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The right to housing is the right of every individual to request from the state to have access for a“minimum qualifying”house on behalf of himself or his family. While it is necessary to include the right to housing in positive texts, it should be recognized especially in constitutions, but it is not sufficient. Due to the strict and narrow interpretation of the distinctions used in the classification of rights and freedoms, thoughts that exist as if there was a hierarchy between rights, it is not enough for regulate social rights, hence the right to housing, only in the constitution. Therefore, this study aims to provide another point of view from constitutional law perspective to the obligations of the state judicial protection of right to housing. In this study, definitions of“housing”and“right to housing”are made, the content and elements of these concepts are presented; Rights and freedom classifications and the obligations of the state in these classifications are emphasized and the place of right to housing in this classifications is specified. The recognition of right the housing in international texts and constitutions, its content and protection mechanisms are examined. Arrangement format and scope of the right to housing in the Constitution of the Republic of Turkey was investigated and the obligations of the state to respect, protect and fulfill the requirements are stated in the context of the right to housing. The decisions of Constitutional Court in particular the right to housing and justiciability of right to housing within the scope of the state's obligation to protect are examined. In addition, the relationships between right to housing and other rights are tried to be explained within the principle that human rights are indivisible and interdependent.