Ölüm kaygısının tüketici davranışları üzerindeki etkisi: Soğuk savaş döneminde ABD toplumu
The impact of death anxiety consumer behavior: The American society in cold war era
  1. Tez No: 613276
  2. Yazar: AYNUR DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVILCIM ROMYA BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Ölüm Kaygısı, Tüketim, Tüketici Davranışları
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tüketim, insanlığın başlangıcından bu yana, bireyi ve toplumu her zaman ve her alanda etkileyen bir olgu olmuştur. İnsan, hayatının her evresinde birer tüketici konumundadır ve her evrede, ortamın koşullarına göre, farklı tüketici davranışları sergileyebilmektedir. Bu çalışma, 1945'ten 1991'e kadar süren, Soğuk Savaş Dönemi olarak adlandırılan, ABD ve SSCB önderliğinde Batı ve Doğu Blokları arasındaki ideolojik savaş döneminde yaşananların, ABD halkı üzerinde bir ölüm kaygısı oluşturduğunu ve oluşan bu kaygının ABD halkının tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini göstermeyi amaçlamıştır. Bu bağlamda, 1950 – 1965 yılları arasında yaşanan Soğuk Savaş koşullarının ABD halkı üzerindeki sosyal ve psikolojik etkileri değerlendirilerek, tüketim davranışları üzerindeki etkileri incelenmiş, tüketim alışkanlıklarının ne yönde değiştiği anlatılmıştır. Soğuk Savaş'ın ABD halkının sosyo-ekonomik hayatını nasıl ve ne yönde değiştirdiğinden bahsedilmiştir. Araştırmada, içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Gazete ve dergi yazılarında, metinlerde ve fotoğraflarda olmak üzere iki bölümde içerik analizi yapılmıştır. Sonuç olarak, Soğuk Savaş'ın ABD halkı üzerinde önemli ölçüde bir ölüm kaygısı oluşturduğu ve bu ölüm kaygısına bağlı olarak halkın tüketim alışkanlıklarının değiştiği, her an bir nükleer saldırı tehdidi ile karşı karşıya olan halkın nükleer bir hazırlık sürecine girdiği görülmüştür. Sosyo-ekonomik açıdan hayatları etkilenen ve değişen ABD halkı, ölüme karşı gelebilmek için tükettikleri ürünleri, nükleer savaştan korunmaya yönelik, kendilerini hayatta tutacağını düşündükleri ürünlerle değiştirmişlerdir. Yaşam standartlarını nükleer saldırıya karşı hayatta kalacak, saldırıdan korunacak şekilde organize etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Starting at the very early ages of the humankind, consumption became the key element in shaping the humanity as well as societies. Human being can be stated as a consumer in his every stage of life and alters his consumption habits due to numberless factors. This study examines the changes in the consumption behavior of the American Society focusing the impacts of the death anxiety during Cold War era. Starting from 1945 to 1991; Cold War era is a period of systematical warfare leaded by United States of America and USSR (former Soviet Union) and followed by a group of nations. In this stand point; this study focuses on the changes over typical consumer behavior of the American Society being affected from the cold war conditions between 1950 to 1965. Additionally, this work examines the shifts in the lives of a typical American citizen from a socio-economical perspective. During methodical research; content analysis method was conducted in two sections: newspaper and magazine articles, texts and photographs. As a result, it shall not be false to state that the Cold War era – especially the possibility of a potential nuclear war- triggered death anxiety over the American Citizens which in turn had a huge impact on changing consumer behavior radically. When analyzed deeply, the findings addressed that the majority of the American Society invested on goods and services which could reduce or eliminate the effects of potential hostile attacks and shaped their basic lives subsequently. Key-Words: Cold-War, Death Anxiety, Consumption, Consumer Behaviours