Sıçanda tardif diskinezi modelinde amaçsız çiğneme hareketi ile striatumdaki kompartmantal aktivitenin ilişkisinin incelenmesi
Investigation of correlation between vacuous chewing movements and activity-mapping in striatal compartments in an animal model of tardive dyskinesia
  1. Tez No: 613391
  2. Yazar: BİRGÜL BAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ELİBOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: tardif diskinezi, striatum, striozom, FosB, amaçsız çiğneme hareketleri, tardive dyskinesia, striatum, striosome, FosB, vacuous chewing movements
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Baştan B. Sıçanda Tardif Diskinezi Modelinde Amaçsız Çiğneme Hareketi ile Striatumdaki Kompartmantal Aktivitenin İlişkisinin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Tezi. Ankara. 2008. Tardif diskinezi(TD) nöroleptiklerin kronik kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan kalıcı, stereotipik istemsiz hareketler ile kendini gösterir. Nöroleptiklerle kronik olarak tedavi edilen sıçanlarda TD ile pek çok ortak özelliği olan amaçsız çiğneme hareketi (AÇH) sendromu görülür. Bu çalışmada anti-dopaminerjik ajanların striatal kompartmanlar üzerindeki farklı etkileri ve AÇH arasında olası ilişkinin varlığını araştırmak amaçlanmıştır. Sıçanlar 24 gün boyunca haloperidol (HLP) (3mg/kg; i.p; n=31) veya serum fizyolojik (SF) (n=22) ile tedavi edilmiştir. AÇH'ler son enjeksiyondan 24 saat sonra 5 dakika süreyle videoya kaydedilmiş ve kör analiz yöntemiyle sayılmıştır. Sıçanlar test dozu HLP 3mg/kg; i.p veya apomorfin 5mg/kg; s.c.enjeksiyonundan 2 saat sonra sakrifiye edilmiştir. Farklı kompartmanlardaki (striozom ve matriks) nöronal aktiviteyi haritalamak amacıyla beyin kesitleri FosB ve µ-opioid reseptör immünoreaktiviteleri için çifte boyama ile boyanmıştır. FosB aktivitesinin striozomdaki baskınlığı gözlemciler tarafından kör olarak dört striatal bölgede analiz edilmiştir: dorsolateral, dorsomediyal, ventrolateral ve ventromediyal. Striozomal baskınlık, 1 ile 5 arasında puanlanan yarı¬-niceliksel bir ölçekle (striozomal patern skoru-SPS-) değerlendirilmiştir. AÇH'lerin HLP ile tedavi edilen sıçanlarda (ortanca:20? ÇAA:11-30), SF grubuna (ortanca:10? ÇAA:1-18) göre artmış olduğu bulunmuştur (p=0.003). Test dozu olarak HLP uygulanan kronik HLP almış gruba ait SPS'ler kontrollere göre ventrolateralde daha belirgin olmak üzere tüm bölgelerde anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p?0.05). AÇH'ler ile SPS'ler arasındaki ilişki analizi, tedavi gruplarında ayrı ayrı anlamlı bir ilişki göstermemekle beraber, tüm denekler AÇH fenotipi açısından ele alındığında, ventrolateral striatumdaki SPS değerleri ile orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p=0.03, r=0.32). Bu sonuçlar anti-dopaminerjik tedaviye bağlı olarak ortaya çıkan stereotipik hareketlerin, ventrolateral striatumda striatal kompartmanlarda striozomlar lehine artmış aktiviteyle karakterize farklı bir plastisite ile ilişkili olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Baştan B. Investigation of correlation between vacuous chewing movements and activity-mapping in striatal compartments in an animal model of tardive dyskinesia. Hacettepe University, Faculty of Medicine, Thesis in Neurology. Ankara, 2008. TD develops in response to chronic exposure to neuroleptics; and manifests by persistent and stereotypical involuntary movements. Rats treated chronically with neuroleptics develop a syndrome of vacuous chewing movements (VCMs) that share many characteristics of TD. In this study we aimed to find out if there is a relation between anti-dopaminergic agents induced differential striatal compartmental activity and VCMs. Rats were treated either with haloperidol (3mg/kg; i.p n=31) or saline (n=22) for 24 days. VCMs were video-typed for 5 minutes 24 hours after the last injection and counted by blind-analysis. Rats were then sacrificed 2 hours after the injection of a challenge dose of haloperidol (3 mg/kg; i.p.) or apomorfin (5mg/kg; s.c.). To map neuronal activity in different compartments (striosomes and matrix), brain sections were double-stained for FosB and µ-opioid receptor immunoreactivity. Blinded-raters analyzed the striosome-dominance of FosB activity in four striatal regions: dorsolateral, dorsomedial, ventrolateral and ventromedial. We used a semi-quantitative scale (striosomal pattern score ?SPS-) in which striosomal dominance was rated from 1 to 5. VCMs were higher in the haloperidol-treated rats (median: 20, IQR: 11-30) compared to the saline-treated ones (median:10, IQR: 1-18) (p=0.003). SPSs were also higher in the haloperidol-treated rats with haloperidol challenge in all the regions of striatum, most prominent in the ventrolateral region (p=0.002). The correlation analysis between VCMs and SPS revealed no correlation in case of each treatment group but for all the groups a moderate correlation in the ventrolateral striatum was found(p = 0.03, r = 0.32). These results suggest that anti-dopaminergic treatment-induced stereotypic behaviors may generate differential plasticity in striatal compartments of ventrolateral striatum, characterized with striosomal dominance.