The effect of emotional intelligence on crew resource management skills of cabin attendants
Duygusal zekanın kabin ekibinin ekip kaynak yönetimi becerileri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 613485
  2. Yazar: NAGİHAN SET
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZLEM KUNDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: duygusal zeka, ekip kaynak yönetimi, kabin ekibi, emotional intelligence, crew resource management, cabin crew
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Son yıllarda duygusal zeka kavramı tüm dünyada iş dünyasında hızla önem kazanmıştır. İş dünyasında duygusal zekanın başarıya her alanda yadsınamaz ölçüdeki katkısı bir çok çalışma ile kanıtlanmıştır. Havacılık da duysusal zekanın rolünün önemli olduğu alanlardan bir tanesidir. Günümüzde en hızlı ve güvenilir taşıma aracı olan hava yolu taşımacılığında baş rol uçuş emniyetinindir. Uçuş emniyeti sağlanması adına tecrübe edilmiş bir çok kaza kırım neticesinde uluslararası havacılık otoriteleri tarafından havacılık literatürüne, kısaca emniyetli bir uçuş operasyonu gerçekleştirmek için eldeki tüm kaynakların etkin kullanımı anlamına gelen“Ekip Kaynak Yönetimi”kavramı girmiştir. Yıllar içinde yaşanan kaza kırımlarla edinilen tecrübeler ışığında ekip kaynak yönetimi kavramı da evrim geçirmiş ve önceleri sadece kokpit ekibi açısından gündeme gelen ekip kaynak yönetimi kavramına kabin ekiplerinin de dahil olmasının uçuş emniyeti açısından ne kadar önemli olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmada duygusal zekanın kabin ekiplerinin ekip kaynak yönetimi yetenekleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Ankette Bar-On duygusal zeka anketinin kısaltılmış 17 soruluk formu ve kabin ekibi ekip kaynak yönetimi tutumları envanteri kullanılmıştır. Beşli likert ölçeği şeklinde tasarlanan anketler, İstanbul üssünde hizmet veren ve ismini vermek istemeyen bir özel hava yolu şirketinin kabin ekiplerine dağıtılmıştır. Toplam 363 adet anket dağıtılmış, hepsi de doldurulmuştur. Sonrasında toplanan veriler IBM SPSS 20 istatistik program kullanılarak analiz edilmiştir. Anket verilerine öncelikle faktör analizi uygulanmış, daha sonra bağımlı ve bağımsız değişkenler arası ilişki tespit edilmek üzere basit doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonunda, hipotezlerin çoğu desteklenmiş ve duygusal zekanın kabin ekiplerinin ekip kaynak yönetimi yeteneklerinin üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, concept of emotional intelligence has gained importance in world of business. The contribution of emotional intelligence to success in every field of business has been proven by many studies. Aviation is one of the areas where the role of emotional intelligence is crucial. Today, safety is the priority of aviation. As a result of many accidents and incidents experienced,“Crew Resource Management”concept which means the effective use of all available resources for providing flight safety, has entered aviation literature by international aviation authorities. In the light of the experiences, the concept of crew resource management has evolved, and it has been understood how important it is in terms of flight safety to include cabin crews in the crew resource management concept that was previously only focused on the cockpit crew. In this study, the effect of emotional intelligence on crew resource management skills of cabin crews was investigated. Questionnaire was used as data collection tool. Shortened 17-question form of Bar-On emotional intelligence questionnaire and cabin crew resource management attitudes inventory were used and distributed to cabin crews of a private Istanbul based airline. A total of 363 questionnaires were distributed and all completed. The data analyzed using IBM SPSS 20 statistical program. Firstly, factor analysis, then simple linear regression analysis was applied. At the end of the study, most of the hypotheses were supported and it was concluded that emotional intelligence has a significant and positive effect on the crew resource management skills of cabin crews.