1276 – 1281 / 1859-1864 tarihli 18 numaralı Erzurum Vilâyet Ahkâm Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of the Erzurum Provinceprovisions Book dated 1276-1281/1859-1864 numbered 18
- Tez No: 613931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ahkâm Defterleri, Erzurum Vilâyeti, Tanzimat, Osmanlı Devleti, Hüküm, Provisions Book, Erzurum Province, Ottoman State, Tanzimat Era, Judgement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 481
Özet
Bu çalışmanın amacı 18 Numaralı Erzurum Vilâyet Ahkâm Defteri'ndeki bütün Hükümlerin Latin harflerine çevirisinin ve değerlendirmesinin yapılmasıdır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Tanzimat Döneminde Merkez ve Taşra teşkilatı hakkında bilgi verildikten sonra Erzurum Vilâyeti'nin tarihçesi ve vilâyetin Osmanlı taşra teşkilatındaki yeri ele alınmıştır. İkinci bölümde Osmanlı arşivi ve defter sistemi hakkında bilgi verilerek, ahkâm defterlerinin tanımı, gelişim seyri, biçimsel özellikleri, muhtevası ve ahkâm defteri tutulmuş olan bölgelere değinilmiştir. Devamında ise 18 Numaralı Erzurum Vilâyet Ahkâm Defteri'ndeki Hükümlerin şekli, diplomatiği ve dili açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde, defterde yer alan Hükümlerin özetleri ve tam metin olarak Latin harflerine çevirisi yer almaktadır. Bu çalışma neticesinde çevirisi yapılan kayıtlar ışığında XIX. yüzyılda Erzurum Vilâyeti ve sınırları içinde bulunan sancak, kaza, nahiye ve köylere ait içtimai, idari ve iktisadi meselelere ait önemli bilgiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is making the translation into Latin characters and evaluation of all judgements in the Erzurum Province Provisions Books numbered 18. This study consist of three parts. In its first part, there are the history of Erzurum Province and the role of the province in the Ottoman Administrative organization after giving information about political situation of Ottoman State in Tanzimat era. In the second part, the definition, development process, formal peculiarities, content of the provisions book and the regions whose provisions book were kept were mentioned by giving information about the Ottoman archive and book system. Later, the evaluation of the Erzurum Province Provisions Books Numbered 18 was made in terms of judgements form, diplomatic and language. In the third part, there are the summares of the judgements being in the book and their translation into Latin characters as a full text. At the result of this study, in the light of the translated text, the important savings belonging to social, administrative and economical matters in the Erzurum province and its prefectures(sancak), sub-provinces(kaza), sub-districts(nahiye) and the villages(köy) in the XIXthcentury were determined.