Erken Cumhuriyet dönemi kadın hareketini Türk Kadın Yolu Dergisi üzerinden okumak
Reading the women's movement in the early Republic period from the Türk Kadın Yolu Magazine
  1. Tez No: 614428
  2. Yazar: ELİF BURCU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUHDAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Kadın Yolu, Nezihe Muhiddin, Türk Kadın Birliği, Kadın Dergileri, Osmanlı Kadın Hareketi, Türk Modernleşmesi, Erken Cumhuriyet Dönemi, Turkish Women's Road, Nezihe Muhiddin, Turkish Women's Union, Women's Magazines, Ottoman Women's Movement, Turkish Modernization, Early Republican Period
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu tez çalışması, 1925-1927yılları arasında Nezihe Muhiddin'in sahipliğinde, Türk Kadın Birliği'nin yayın organı olarak yayınlanmış bir erken dönem Cumhuriyet kadın dergisi olan Türk Kadın Yolu'nun karakteristik ve içerik olarak detaylı bir analizi sonucunda, imparatorluktan ulus-devlete geçiş sürecinde Türk kadının durumunu ve görünürlük kazanmasında basının önemini yansıtmayı amaçlamıştır. Yayın hayatı boyunca kadınların siyasal haklara erişimi konusunda kararlı vurgular yapan Türk Kadın Yolu, Türk Kadın Birliği'nin daha çok kadına ulaşmasını sağlama ve faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirme amacının yanında esas olarak“Türk Kadının Şehrahı”olarak Türk kadınını hayatın her alanında aydınlatmayı hedeflemiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde kadınların siyasal, toplumsal, ekonomik hayata ve toplumsal cinsiyet meselelerine dair getirdikleri çözüm, öneri ve eleştirileri anlayabilmek için önemli ipuçları veren Türk Kadın Yolu, aynı zamanda ulus-devlete geçiş döneminde yaşanan toplumsal sorunların, Türk Devrimi'nin yankılarının ve Takrir-i Sükûn ile birlikte uygulanan sansürün basın üzerindeki etkilerinin anlaşılmasına olanak tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study is about the detailed analysis of Türk Kadın Yolu, an early Republican women's magazine published as an organ of the Turkish Women's Union between 1925-1927 with the leadership of Nezihe Muhiddin. It aimed to brighten turkish women in every area of their life. Throughout its publication life, Türk Kadın Yolu, which emphasizes women's access to political rights, aims to inform the public about the activities of the Turkish Women's Union and to inform the public about the activities of Turkish Women's Union. Turkish Women's Path which provides very important clues about the solutions that brought by women for the political, social and economic life and gender solution, also nation-state transition period on the social problems of the Turkish Revolution echoes and It allows to understand the effects of censorship on the press together with“Takrir-i Sükûn.”