Artana (Kosova) polimetal cevherleşmesinin kökensel incelenmesi
Investigated of occurance of polymetalic Artana (Kosova) ore deposit
- Tez No: 614450
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kosova, Artana, hidrotermal alterasyon, kurşun, çinko, altın, 3D modelleme, Kosovo, Artana, hydrothermal alteration, lead, zinc, gold, 3D modeling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Kosova Cumhuriyeti'nin doğu kesiminde yer alan Artana – Përroi i Ngjyrosur polimetalik cevherleşmesi (Pb, Zn), Üst Miyosen volkaniklerine bağlı ve Kosova genel jeolojik yapısına uygun olarak KKB – GGD doğrultuda gelişmiş Paleozoyik yaşlı Artana metamorfiklerinin parçalanmış ve dislokasyona uğramış kesimlerinde 500-8000 m2 lik bir alanda genellikle, 30-80 derecelik KKB-GGD doğrultulu 30-80° batı eğimli olarak yerleşmiş olup %3-13 Pb, %1-22 Zn tenörüne sahiptir. Genellikle pirit, sfalerit ve galen mineral birlikteliği sunan cevher yatağında; siderit, kalkopirit, arsenopirit, rodokrozit, hematit, götit, fahlerz minerallerinin yanı sıra kuvars, hallosit (kaolinit), biyotit, kalsit ve dolomit mineralleride bulunmaktadır. Hidrotermal evrede gelişmiş bir cevherleşme özelliği sunan sahada yapılan ICP çalışmaları sonucunda çalışma sahasında yer alan kayaçlardan alınan örneklerde 1.05 ila 2957,99 ppb değerinde Altın varlığı tespit edilmiştir. Cevherli zonun orta kesimlerinde maksimum seviyeye ulaşan Au içerikleri yan kayaçlara doğru düşüş göstermektedir. Yapılan 3D modelleme çalışmalarına göre derine gidildikçe benzer mineralizasyonların gözlendiği cevherleşme devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Artana - Perroi i Ngjyrosur polymetallic mineralization (Pb, Zn), located in the eastern part of the Republic of Kosovo, is formed in the fragmented and dislocated sections of the Paleozoic aged Artana metamorphics, which are connected to the Upper Miocene volcanics and developed in accordance with the general geological structure of Kosovo. It is generally located in an area of 30-80 degrees in NNW-SSE direction with a slope of 30-80 ° west and has 3-13% Pb and 1-22% Zn grade. In the ore deposit, which generally contains pyrite, sphalerite and galena minerals; siderite, chalcopyrite, arsenopyrite, rhodocrosite, hematite, goethite, fahlerz minerals as well as quartz, hallocyte (kaolinite), biotite, calcite and dolomite minerals are also found. As a result of the ICP studies carried out in the field which has developed mineralization feature in hydrterptermal phase, the presence of 1.05 - 2957,992 ppb values were determined in the samples taken from the rocks in the study area. The Au contents, which reach the maximum level in the central parts of the ore zone, decrease towards the side rocks. As a result of the 3D modeling studies, mineralization is observed where similar mineralizations are observed.