Memur yargılaması bakımından Hâkimler ve Cumhuriyet Savcılarının yargılanmaları
Trials against Judges and Public Prosecutors with regards to public officials trials
  1. Tez No: 614476
  2. Yazar: MUHAMMED YAVUZ KALYONCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHDETTİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hâkimler ve savcıların yargılanması, Hâkimler ve Savcılar Kanunu, Ceza Yargılaması, Yargı kolları, Trials against judges and prosecutors, The Law on Judges and Prosecutors, Criminal Procedure, Branches of Judiciary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Hâkimlerin ve savcıların hukuka aykırı fiillerinden dolayı sorumlulukların doğması, hukuk devleti anlayışının bir sonucudur. Nitekim çalışmanın temeli de bu anlayış çerçevesinde oluşturulmuştur. Hakim ve savcı yargılama faaliyetinin yürütülmesini sağlayan iki ana unsurdur. Soruşturma ve kovuşturmanın en adil şekilde neticelenmesinde görev alan bu meslek grubu çalışanlarının da kendi eylemlerine hukuk çerçevesinde dikkat etmesi beklenmektedir. Ancak insan olmanın gereği birtakım hukuk dışı faaliyet içine girmeleri durumunda yine Türk hukuk sistemi içerisinde yargılanmaları doğaldır. Kamu görevlisi ve özelinde devlet memurlarının ne şekilde soruşturma ve kovuşturmaya tabi tutulacakları kanunlarla belirlenmiştir. Bu kapsamda 4483 sayılı kanun ile 657 sayılı kanunla düzenlemeler getirilmiştir. Ancak yargılama faaliyetinde yer alan hakimler ve savcıların yargılanmaları belirli bazı özel şartlara bağlanmıştır. Diğer kamu görevlisi kişilerden farklı olarak hakim ve savcı sınıfından olanlar için 4483 sayılı kanunun soruşturma izni hükümleri uygulanmaz.2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu hakim ve savcının hangi durumlarda soruşturma ve kovuşturmaya tabi tutulacaklarını açıklığa kavuşturmuştur. Farklı yargı kollarında görev yapan hakim ve savcılar mesleki veya kişisel suçlarından dolayı farklı usul hükümlerine göre yargılamaları gerçekleşmektedir. Nitekim yerel mahkemelerde görevli hakim savcılar ile yüksek yargı organlarında görevli yargı mensuplarının yargılanma usulleri farklılık gösterebilmektedir. Çalışmanın temelini de hakimler ve savcıların hangi durumlarda yargılanacakları ve hangi usul şartlarına tabi tutulacakları oluşturmuştur. Bu kapsamda genel olarak hakimler ve savcıların cezai sorumluluğu üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The legal liabilities that stem from the unlawful acts of judges and public prosecutors are regarded as the outcomes of principles of the state of law. This fact, hence, constitutes the scope of this study. The judges and public prosecutors are two essential components that maintain the act of trial. The judges and prosecutors, who hold duties to conclude the investigations and proceedings in the fairest terms, are required to abide by legal requirements in their actions. However, they are also going to be tried within Turkish legal system in case that they, as being human beings, engage in several unlawful acts. The scope and limits of the investigations and proceedings pertaining to public officials and specifically government officials are laid down by laws. The regulations have been laid down, within this scope, with the law no 4483 and 657. However, the trials against judges and public prosecutors who already engage in proceedings have been bound to several specific requirements. Unlike other public officials, those in judge and prosecutor classes are not subject to the provisions of investigation permits of the law no 4483. The Law on Judges and Prosecutors no 2802 identifies the conditions in which they are going the be the subjects of legal investigations and proceedings. The judges and prosecutors engaging in different branches of judiciary might be tried in accordance with the different procedures and provisions due to their professional and individual crimes. Thus, those who work at local courts and those who work at higher judicial bodies may be subject to different proceedings. The conditions that require the trials against judges and prosecutors as well as the provisions and proceedings that they are going to be subject to constitute the scope of this study. Thus, the study explores the criminal liabilities of judges and prosecutors in general terms.