Kişilik özellikleri ve ontolojik iyi oluşun gerilim tipi baş ağrısı üzerindeki etkisinin incelenmesi
Of personality traits and ontological well being, of the effect investigate on tension type headache
  1. Tez No: 614477
  2. Yazar: GAMZE DAĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gerilim Tipi Baş Ağrısı, Ontolojik İyi Oluş, Beş Faktör Kişilik Özellikleri, Hiçlik, Canlılık, Tension Type Headache, Ontological Well-Being, Five Factor Personality Characteristics, Nothingness, Activation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada amaç, gerilim tipi baş ağrısı yaşayan bireylerin, ontolojik iyi oluş ve kişilik özellikleri ile ilişkisinin incelenmesidir. Bu araştırma 305 katılımcıdan oluşmaktadır, bunların 161'i erkek ve 144'ü kadındır. Çalışmada, veri toplama araçları, çalışmaya uygun olarak, 'demografik bilgi formu', 'McGill Ağrı Ölçeği Kısa Formu', 'Beş Faktörlü Kişilik Envanteri' ve 'Ontolojik İyi Oluş Ölçeği' kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre kişilik özellikleri ile gerilim tipi baş ağrısı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Kişilik özellikleri ile ontolojik iyi oluş değerlendirildiğinde, regresyon modeline ilişkin parametrelerde, ontolojik iyi oluş değişkenlerinden ikisi olan hiçlik ve canlılığın, baş ağrısının duyusal boyutunu anlamlı yordadığı görülmüştür. İkinci modelde, sadece hiçliğin algısal baş ağrısını anlamlı yordadığı görülmüştür. Araştırmada bulunan sonuçlara bakıldığında hiçlik ve canlılık düzeylerinin gerilim tipi baş ağrısını üzerinde etkili olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of ontological well-being on personality traits in individuals with tension-type headache. The study included 305 participants and they were 161 male and 144 female. 'Demographic information form', 'McGill Pain Scale-Short Form', 'Five Factor Personality Inventory', 'Ontological Well-being Scale' were used as data collection scales of the study. According to the findings of the study, no significant relationship was found between personality traits and tension type headache. When the ontological well-being with personality traits was evaluated, it would seen that two of ontological well-being variables, nothingness and activation significantly predicted the sensory dimension of headache in the parameters related to the regression model. The second model showed that only nothingness perceptual headache significantly regression. The findings demostrated that nothingness and vitality reduce the tension type headache.