Acil servise akut baş ağrısı ile başvuran hastalarda subaraknoid kanama ön tanısı için hangi klinik öngörü kriteri?
Which clinical predictive criteria for prediction of subaracnoid hemorrhage in patients with acute headache in the emergency department?
- Tez No: 614542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM SATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Nöroşirürji, İlk ve Acil Yardım, Neurology, Neurosurgery, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil, Baş ağrısı, EMERALD, Ottawa, Subaraknoid kanama, EMERALD, Emergency, Headache, Ottawa, Subarachnoid hemorrhage
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş ve Amaç: Travmatik olmayan baş ağrısı acil başvurularının en sık beşinci nedeni olarak belirtilmektedir. Baş ağrılarının %0,5-6'sını ikincil baş ağrıları oluşturmaktadır. Subaraknoid kanama (SAK) %50 civarında mortaliteye sahip erken tanı ve tedavi ile başarılı sonuçlar alınabilen önemli bir ikincil baş ağrısı nedenidir. Subaraknoid kanamanın tanısı için çeşitli klinik kriterler kullanılmaktadır. Çalışmamızda Ottawa ve EMERALD SAK kriterlerinin SAK tanısını öngörebilmesi açısından değerlendirilmesi, ayrıca çeşitli parametreler kullanılarak mevcut klinik kriterlerin duyarlılık ve özgüllüklerini arttırabilecek veya daha olumlu sonuç verebilecek klinik kriterlerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01.03.2017 ile 01.03.2019 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne travmatik olmayan baş ağrısı nedeniyle başvuran ve sekonder baş ağrısı nedeni düşünülerek araştırılan, hastaların hastane otomasyon bilgi sistemi ve dosya bilgilerine tam olarak ulaşılabilen 18 yaş ve üstü 867 hasta dahil edildi. Bulgular: Toplam 867 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların 141 tanesinde spontan SAK tespit edildi ve 726 tanesi diğer nedenler olarak değerlendirildi. Ottawa (%85,1) ve EMERALD (%96,4) SAK kriterlerinin %100 duyarlılık sağlamadığı görüldü. Subaraknoid kanamanın daha çok ileri yaşta (≥40 yaş) görüldüğü ve Ottawa SAK kriterinin daha çok ileri yaştaki hastaları atladığı tespit edildi. Yeni geliştirilen klinik kriterler %100 duyarlılık sunarken Ottawa Benzeri SAK kriteri %0,8, EMERALD Benzeri SAK kriteri %32,5 ve Yeni EMERALD SAK kriteri %38,4 özgüllük sunduğu tespit edildi. Sonuç: Baş ağrısı ile acile başvuran hastalarda SAK tanısını Ottawa ve EMERALD SAK kriterleri tam olarak ön görememektedir. Yeni geliştirilen Ottawa Benzeri SAK kriteri, EMERALD Benzeri SAK kriteri ve Yeni EMERALD SAK kriteri %100 duyarlılık sunarken, Yeni EMERALD SAK kriteri diğer kriterlere göre en yüksek özgüllüğü sunan, klinik kullanımda önerebileceğimiz başarılı ve pratik bir kriter olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Non-traumatic headache is the fifth most common cause of emergency admissions, and 0.5-6% of headaches are secondary causes. Subarachnoid hemorrhage (SAH) is an important cause of secondary headache with a mortality rate of 50% and successful results can be achieved with early diagnosis and treatment. Some clinical criteria are used for the diagnosis of SAH. The aim of this study was to evaluate Ottawa and EMERALD SAH rule for predicting SAH diagnosis. It is aimed to improve the sensitivity and specificity of these clinical criteria by using some parameters or to develop new clinical criteria which can give more positive results. Material and Method: This retrospective study, which was included to Adana City Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic between 01.03.2017 and 01.03.2019 due to non-traumatic headache and investigated for secondary headache. Finally 867 patients aged 18 years and over who had full access to hospital automation information system and file information were included. Results: Spontaneous SAH was detected in 141 of the patients included in the study. Ottawa and EMERALD SAH rules didn't provide 100% sensitivity. SAH is more common in elderly, and Ottawa SAH rule were found to overlook elderly patients. While the newly developed clinical rules presented 100% sensitivity, Ottawa-like SAH rule were 0.8%, EMERALD-like SAH rule were 32.5% and the New EMERALD SAH rule had specificity of 38.4%. Conclusion: Ottawa and EMERALD SAH criteria don't precisely predict the diagnosis of SAH in patients admitted to the emergency department with headache. The newly developed (Ottawa-like, EMERALD-like and New EMERALD) SAH rules presented 100% sensitivity. The New EMERALD SAH rule provided the highest specificity compared to other criteria, and it was concluded that it is a successful practical rule that we can suggested in clinical use.