Bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin (PGPR) kıvırcık marul (Lactuca sativa var. crispa) yetiştiriciliğine etkisi
The effect of plant growth promoting rhizobacteria on curly (Lactuca sativa var. crispa) lettuce production
- Tez No: 614597
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUDE FİGEN DÖNMEZ, PROF. DR. İRFAN ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki Gelişimini Artıran Kök Bakterileri, Kıvırcık Marul, Verim, Key words: Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR), Curly Lettuce, Yield
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Yapılan bu çalışmada, azot fiksasyon ve fosfat çözme özelliği tespit edilen SK4 Herbaspirillum huttiense, YÖ19 Virgibacillus pantothenticus, SB29 Brevibacillus parabrevis strainlerinin BT Şamba kıvırcık marul üzerindeki etkisi petri ve tarla denemelerinde test edilmiştir. Marul bitkisinde 3 farklı bakteri uygulaması, bunların karışımı olan mix, gübre ve negatif kontrol olmak üzere 6 uygulamanın etkisi incelenmiştir. In vitro ortamda bakteri uygulamalarının ortalama çimlenme zamanı ve çimlenme hızı özellikleri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. In vivo ortamda ise uygulamaların negatif kontrolden iyi sonuç verdiği, bakteri uygulamalarının ise önemli olduğu fakat incelenen parametreler arasında strainlere bağlı olarak sonuçların farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Genel olarak uygulamaların bitki ağırlığı, bitki çapı, bitki boyu, gövde çapı, kök ağırlığı, yaprak sayısı, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, kök kuru madde oranı, bitki kuru ağırlığı ve ham protein oranı üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of SK4 Herbaspirillum huttiense, YÖ19 Virgibacillus pantothenticus, SB29 Brevibacillus parabrevis strains whose nitrogen fixation and phosphate dissolution were determined on BT Shamba curly lettuce was tested in petri and field experiments. It was performed 6 application as three different bacteria, mix of these bacteria, fertilizer and negative control on the lettuce plant. In vitro, bacterial applications were found to be effective on the average germination time and germination rate characteristics. It was observed that applications showed better results than the negative control and, the bacterial applications was significant, but the results of parameters were differed according to strains. Generally, It was determined that applications were effective on the plant weight, plant diameter, plant height, stem diameter, root weight, number of leaves, root age weight, root dry weight, root dry matter ratio, plant dry weight and crude protein content.