Exploring anxiety and self-efficacy in writing: A case of an english preparatory program
Yazma becerisinde kaygı ve öz yeterlilik incelemesi: Bir ingilizce hazırlık programı örneği
- Tez No: 614694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİSA MEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma Becerisi, Yazma Kaygısı, Yazma Öz yeterliliği, Kaygının Sebepleri, Yabancı Dil Olarak İngilizce öğrenen Öğrenciler, Writing, Writing Anxiety, Writing Self-Efficacy, Causes of Anxiety, EFL Learners
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma çalışmasının amacı, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrenciler arasında yazma kaygısının düzeyini ve türünü araştırmaktır. Ayrıca, öğrenciler ve eğitmenler tarafından bu kaygının algılanan nedenleri de incelenmiştir. Öğrencilerin İngilizce yazma dersindeki yazma öz yeterlilik düzeyi sorgulanmış, elde edilen bulgular ile İngilizce yazma derslerindeki yazma kaygısı ile öz yeterlilik yazma kavramları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu amaçla, İstanbul'da bir devlet üniversitesi tarafından sunulan bir dil hazırlık programında öğrenim gören, alt orta (A2) İngilizce seviyesine sahip 176 öğrenci ve yazma becerisi dersi veren 6 öğretim görevlisi çalışmaya katılmıştır. Nicel ve nitel veriler, anketler ve yarı yapılandırılmış mülakatlar kullanılarak toplanmıştır. Sonuçlar, öğrencilerde çoğunlukla yüksek ve orta düzeyde İngilizce yazma kaygısı olduğunu ve öğrencilerin çoğunun bilişsel kaygı yaşadığını olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, öğrenciler ve öğretmenler yazma derslerinde deneyimledikleri zorluklar ve yazma kaygısının olası sebeplerinden bahsetmiştir. Öğrencilerin çoğunun yazma öz-yeterlik düzeyi orta düzey olarak tespit edilmiştir. İngilizce yazma becerisindeki öz yeterlilik ve yazma kaygısı seviyesi arasındaki ilişki orta düzeyde negatif korelasyon olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları İngilizce hazırlık programlarında yüksek düzeyde yazma kaygısı ve düşük düzeyde yazma öz yeterliği ile başa çıkabilmek için çıkarımlar ve öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present research study was to investigate the level and type of writing anxiety among Turkish EFL students. In addition, the causes of this anxiety perceived by the students and the instructors were also inspected. Moreover, EFL writing self-efficacy level of the students was inquired, and with the obtained findings, the relationship between writing anxiety and writing self-efficacy in EFL classes was researched. To this end, 176 pre-intermediate (A2 level) Turkish EFL students and 6 writing skill instructors in a language preparatory program offered by a state university in Istanbul, Turkey participated in the study. The data were gathered both quantitative and qualitatively through Second Language Writing Anxiety Inventory (SLWAI), Self-efficacy in Writing Scale (SWS), and Causes of Writing Anxiety Inventory (CWAI), and semi-structured interviews. The results revealed that the students have high or moderate level of writing anxiety in English, and most of them suffer from cognitive anxiety. Also, the students and instructors mentioned various difficulties experienced in EFL writing classes and possible causes of writing anxiety. Besides, the level of writing self-efficacy among most of the students was detected as moderate. Finally, self-efficacy and writing anxiety were found negatively correlated at a moderate level. The results of this study suggested implications and recommendations about coping with high level of writing anxiety and low level of writing self-efficacy in English language preparatory programs.