Mucize Özünal'ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A study on life, works and art of Mucize Özünal
  1. Tez No: 614764
  2. Yazar: SABRİ BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE BİLGEHAN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mucize Özünal, Roman, Öykü, Sanat, Yazar, Mucize Özünal, Novel, Story, Art, Author
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada Mucize Özünal'ın hayatı, sanatı, kişiliği hakkında bilgiler verilmiş ve eserleri üzerine incelemeler yapılmıştır. 15 Mart 1947'de İstanbul'da doğan yazarın, eserlerinde toplumsal ve bireysel konulara yer verdiği görülmektedir. Bunun yanı sıra eserlerinde kendi yaşamından izlere de rastlanılmaktadır. Mucize Özünal'ın yedi romanı, dört öykü kitabı bulunmaktadır. Bunlar dışında Şölen, Varlık, Karşı, Çağdaş Türk Dili, Düşlem, Beşparmak, Kadınlar Dünyası, Papirüs, Adam Sanat, Şehir, Afrodisyas Sanat gibi pek çok dergi ve Cumhuriyet, Gözlem, Söke Ekspres ve Mücadele gibi yerel ve ulusal gazetelerde yazılar yazmıştır. Sade, anlaşılır, sürükleyici bir dil kullanan yazarın öykülerinde hayatı sorgulama, umut, yalnızlık, toplumsal yozlaşma, yaşama sevinci, hayal kırıklığı, aldatma, özlem, yabancılaşma gibi temalara sık sık rastlanmaktadır. Bunlar dışında tarih konulu öyküleri de bulunmaktadır. Durum öykücüsü olan yazarın öykülerinde çoklu anlatıcılar kullanılarak, anlatım güçlendirilmiş ve öykü sanatının olanaklarından yararlanılmıştır. Üç biyografik romanında cumhuriyetin yetiştirdiği bilim, sanat ve hukuk insanlarının hayatını anlatan yazar, cumhuriyetin aydınlanmacı politikalarına büyük önem vermiş ve bu uğurda yapılanları eserlerine yansıtmıştır. Yazarın, biyografik romanları dışında aşkın, hayatın ve aidiyetin sorgulandığı romanları da bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, information about the life, art and personality of Mucize Özünal has been given and investigations have been made on her works. Born in Istanbul on March 15, 1947, the author has included social and individual issues in her works. In addition, traces from her own life can be found in her works. Mucize Özünal has seven novels and four story books. Apart from these, she has written articles in many magazines such as Şölen (Feast), Varlık (Presence), Karşı (Against), Çağdaş Türk Dili (Contemporary Turkish Language), Düşlem (Fantasy), Beşparmak (Fivefingers), Kadınlar Dünyası (Women's World), Papirüs (Papyrus), Adam Sanat (Man Arts), Şehir (The City), Afrodisyas Sanat (Aphrodisias Art) and local and national newspapers such as Cumhuriyet (Republic), Gözlem (Observation), Söke Ekspres (Söke Express) and Mücadele (Struggle). Using a simple, comprehensible, immersive language, the stories of the writer are frequently encountered with themes such as questioning life, hope, loneliness, social degeneration, joy of life, frustration, deception, aspiration and alienation. Apart from these, she also has stories about history. In her stories, the expression was strengthened by using multiple narrators and the opportunities of story art were utilized. In her three biographical novels, she wrote about the life of the people of science, art and law raised by the republic and attaches great importance to the enlightenment policies of the republic and reflects the efforts made for this purpose to her works. Apart from her biographical novels, the author also has novels in which love, life and belonging are questioned.