Duhok ilindeki futbol kulüplerindeki oyuncuların sağlık davranışı ve bunun demografik değişiklerle ilişkisi
Health behavior of players in football clubs in Duhok province and its relationship with demographic changes
  1. Tez No: 614862
  2. Yazar: AHMED İSMAEL ABDULLAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: futbol, sağlık davranış, demografik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, Duhok İlindeki Futbol Kulüplerindeki Oyuncuların Sağlık Davranışı ve Bunun Demografik Değişiklerle İlişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 35 (%18,1) 17-20 yaş, 55 (%28,4) 21-24 yaş, 64 (%33,1) 25-28 yaş, 39 (%20,2) 29 ve üstü yaş 193 gönüllü katılmıştır. Çalışmaya 83 (%43,1) bekar, 110 (%56,9) evliler oluşturmaktadır. Eğitim Durumlarına ait bulgular 22 (%11,3) ortaokul, 42 (%21,7) ilkokul, 104 (%53,8) lise, 23 (%11,9) lisans, 2 (%1,3) lisansüstü eğitim aldıklarını anlaşılmaktadır. Medeni duruma göre Sağlıklı Davranışına bakıldığında; bekar olanların Sağlıklı Davranışına ilişkin elde edilen puan (134,8) evli olanların ise (133,9) olduğu görülmüş olup istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç görülmemiştir (p>0,05). Yaşa göre Sağlık Davranışına bakıldığında; 17-20 yaş (132,6±21,6), 21-24 yaş (133,4±22,6), 25-28 yaş (137,3±15,8), 29 yaş ve üstü (132,1±16,8) olduğu görülmüş olup istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç görülmemiştir (p>0,05). Eğitim durumuna göre Sağlık Davranışına bakıldığında; Ortaokul (133,3±21,3), İlkokul (136,0±20,1), Lise (135,0±18,0), Lisans (128,0±20,9), Lisansüstü (145,5±19,0) olduğu görülmüş olup istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç görülmemiştir (p>0,05). Sonuç olarak katılımcıların sağlık davranışları orta düzeyde bulunmuştur. Sağlık davranışları geliştirmek için, eğitim programları yapılmalı, Futbolcuların sağlık davranışları alt boyutlarında eksiklikleri belirlenmeli, yapılan eğitimlerin ise, faydalı geri dönütler verip vermediğinin bilimsel çalışmalarla belirlenmeli ve gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Health Behavior of Football Clubs in Duhok Province The aim of this study is to investigate the relationship between this and demographic changes. 35 (18.1%) 17-20 years, 55 (28.4%) 21-24 years, 64 (33.1%) 25-28 years, 39 (20.2%) 29 and over 193 volunteers were included in the study. She participated. 83 (43.1%) were single and 110 (56.9%) were married. Findings of Educational Status 22 (11.3%) secondary school, 42 (21.7%) primary school, 104 (53.8%) high school, 23 (11.9%) undergraduate, 2 (1.3%) graduate education It is understood. Healthy Behavior According to marital status; the score obtained from the healthy behavior of single (134.8) and married (133.9) were found to be statistically significant results were not seen (p> 0.05). Health Behavior According to Age; 17-20 years (132.6 ± 21.6), 21-24 years (133.4 ± 22.6), 25-28 years (137.3 ± 15.8), 29 years and older (132.1) ± 16.8) and there was no statistically significant result (p> 0.05). When Health Behavior is examined according to education; Secondary School (133,3 ± 21,3), Primary School (136,0 ± 20,1), High School (135,0 ± 18,0), Undergraduate (128,0 ± 20,9), Graduate (145,5 ±) 19.0) and no statistically significant result was observed (p> 0.05). As a result, the health behaviors of the participants were found to be moderate. In order to develop health behaviors, training programs should be made, deficiencies of the players' health behaviors sub-dimensions should be determined, and whether the trainings provide useful feedbacks should be determined by scientific studies and necessary improvements should be made Keywords :football, health behavior, demographic