Multipl skleroz hastalığının güneşışığı ve yaşanılan yer ile ilişkisi
The relationship of multiple sclerosis disease with the sun light and living region
- Tez No: 615297
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KURTULUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, UVB, TOMS, Multiple sclerosis, UVB, TOMS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Hastanemiz multipl skleroz polikliniğinde takipli MS tanılı hastalar ile MS olmayan kontrol grubunun yaşam boyu güneş maruziyetini ve maruz kalınan UVB miktarını karşılaştırdık. Güneşe maruz kalma miktarı ile MS riski arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: MS hastalarına ve kontrol grubuna geçmiş yaşamdaki 0-6 yaş, 7-15 yaş, 16-20 yaş, 21-30 yaş, 31-40 yaşları arasında yazın ve kışın güneşle ilişkileri hakkında davranışları soruldu. 100 MS hastası ve 200 MS olmayan gönüllü çalışmaya dahil edildi. NASA'nın TOMS uydu verileri kullanılarak yaşanılan yere göre günlük eritemal UVB değeri hesaplandı. Eritemal UVB değeri ve güneşte kalış süresi beraber değerlendirildi. Ayrıca her iki gruba güneş yanığı öyküsü, sigara içme durumları, kadınlarda kapalı giyim tarzına sahip olup olmadıkları soruldu. Bulgular: Yaşanılan yerdeki UVB değerleri ve güneşte kalış süreleri değerlendirilerek hesaplanan kümülatif UVB değeri alt gruplar içinde sadece 7-15 yaş kışın kontrollerde fazla bulundu. Diğer yaş gruplarında hastaların maruz kaldığı UVB değeri daha fazla veya eşitti. Kapalı giyim tarzı hasta grubu kadınlarda %50, kontrol grubunda %42,6'ydı. Hasta gönüllülerin %41'i, kontrol grubunun %21'i sigara içicisi olarak bulundu. Güneş yanığı öyküsü hastalarda %28, kontrol grubunda %46'ydı. Sonuç: Çalışmamızda yaşam boyu maruz kalınan kümülatif UVB değeri hasta grubunda kontrol grubuna göre daha fazla bulundu. Ancak multiple skleroz etyolojisinde önemi kanıtlanmış olan sigara içiciliği hasta grubunda beklediğimiz gibi daha yüksekti. Kapalı giyim tarzı oranı MS hastalarında daha fazlaydı. Bu da kapalı giyinmenin bir risk faktörü olabileceğini düşündürmektedir. Bizim çalışmamız bölgemizde ve ülkemizde uydu verileri ve yaşanılan adres kullanılarak yapılan ilk çalışma olduğu için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: We compared lifetime sun exposure and UVB exposure of patients with MS diagnosed in multiple sclerosis outpatient clinic of our hospital and non-MS control group. We aimed to investigate whether there is a relationship between the amount of sun exposure and the risk of MS. Materials and Methods: MS patients and the control group were asked about their relationship with the sun in summer and winter between ages 0-6, 7-15, 16-20, 21-30 and 31-40. 100 MS patients and 200 non-MS volunteers participated in the study. Using NASA's TOMS satellite data, the daily erythemal UVB value was calculated for the locations the participants lived. Erythemal UVB value and the duration of sun exposure were evaluated together. In addition, both groups were asked about the history of sunburn, smoking conditions, and the women were asked whether they adopted a covered clothing style. Results: The cumulative UVB values calculated using the UVB values in the place of residence and the duration of sun exposure found to be higher fort he control group during the winter months between ages 7-15. In other age groups, the UVB exposure of to the patients was greater or equal. 50% of the patients and 42.6% of the control group adopted covered clothing style. 41% of the patients and 21% of the control group were found to be smokers. The history of sunburn was 28% in patients and 46% in the control group. Conclusion: In our study, the cumulative lifetime UVB exposure was higher in the patient group than in the control group. However, smoking, which has proven importance in the etiology of multiple sclerosis, was higher than expected in the patient group. The ratio of covered clothing was higher in the patient group. This suggests that covered clothing may be a risk factor. Our study is important since it is the first study in our region and country that employs satellite data and address of residence.