Kick boks ve boks sporcularında kuadriseps kası fasilitasyonunda kinezyolojik bantlamanın denge, endurans ve propriyosepsiyon üzerine akut etkisinin araştırılması
A study on the acute effects of kinesio taping on endurance, balance and proprioception in quadriceps muscle facilitation in kickbox and box sporters
- Tez No: 615356
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kinezyolojik bantlama, Denge, Endurans, Propriyosepsiyon, Boks, Kick boks, Kinesiology taping, Balance, Endurance, Proprioception, Boxing, Kickboxing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada birbirine benzeyen fakat farklılıkları da bulunan iki farklı savunma sporu olan kick boks ve boks sporcularında kuadriseps kasını fasilite etmek amacıyla yapılan kineziyolojik bantlamanın denge, endurans ve propriyosepsiyon üzerine akut etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 18 yaş üstü boks(n=17) ve kick boks(n=17) sporu yapan toplam 34 sporcu katılmıştır. Her iki branş sporcularına kuadriseps kasını fasilite etmek amacı ile kinezyolojik bantlama (KB) yapıldı. Sporcuların statik denge performansları 'Flamingo Denge Testi', dinamik denge performansı 'Y Denge Testi', enduransı 'Tek Ayak Üzerinde Çömelme Testi' (TAÇT), 'Çömelme Testi' ve propriyosepsiyon duyusu 'Kapalı Kinematik Açı Reprodüksiyon Testi' ile bantlama öncesi ve bantlamadan 50 dakika sonra değerlendirildi. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 20.0 programı kullanılmıştır. Kick Boks grubunda KB öncesi ve sonrası ölçüm değerleri incelendiğinde sağ ve sol alt ekstremite Flamingo, Y Denge ve ART (Açı Reprodüksiyon Testi) testlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür (p0,05) Boks grubunda ise KB öncesi ve sonrası ölçüm değerleri incelendiğinde sağ ve sol alt ekstremite Flamingo ve ART testlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür(p0,05) Kick boks ve boks sporcularında KB uygulaması denge adına olumlu sonuçlar göstermiştir. Her iki spor grubunda KB'nin endurans üzerinde bir etkisi bulunamamıştır. Her iki spor grubunda KB'nin propriyosepsiyon üzerinde olumlu sonuçları görülmüştür. Sonuçların hepsi bilateral alt ekstremiteye uygulanmış olup, ekstremiteler arası farklılıklar görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This work aims to explore the acute effects of kinesiology taping, which is performed to facilitate the quadriceps muscles, on balance, endurance and proprioception in practitioners of boxing and kickboxing, which are two similar but different martial sports. Total of 34 sporters above the age of 18 participated in the study, evenly divided into boxing (n=17) and kickboxing (n=17). For all sporters from both branches, kinesiology taping (KT) is applied in order to facilitate quadriceps muscles. 'Flamingo Balance Test' for static balance performance, 'Y Balance Test' for the dynamic balance performance, 'Single Leg Squat Test' and 'Squat Test' for endurance and 'Closed Kinematic Angle Reproduction Test' for proprioception sense are conducted before the taping and 50 minutes after the taping. SPSS 20.0 is used to analyze the optained data. In kickboxing group, statistically significant differences (p0.05). In boxing group, statistically significant differences (p0.05). KT application shows positive results for practitioners of both boxing and kickboxing. In both groups, KT does not have an effect on endurance. On the other hand, KT has positive effects on proprioception in both groups. All tests are conducted on bilateral lower extremities and no difference between extremities are observed.