Amigdalinin ekstraksiyon optimizasyonu ve meyve çekirdeklerindeki miktarının yüksek performanslı sıvı kromatografisiyle tayini
Extraction optimization of amygalin and determination of amount of fruit kernel by high performance liquid chromatography
  1. Tez No: 615408
  2. Yazar: BUŞRA NAGİHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BİLĞİÇ ALKAYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP AYAZ SEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amigdalin, HPLC, ekstraksiyon, meyve, çekirdek, Amygdalin, HPLC, extraction, fruit, kernel
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Günümüzde kanser hücrelerini tahrip etmek için antikanser ilaçlar içeren kemoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Ancak kemoterapi sonucu kanserli hücrelerin yanında sağlıklı hücreler de zarar görmektedir. Bu olumsuz etkileri en aza indirmek için kanserin doğal yollarla tedavi edilmesi amaçlanmaktadır. Tıbben kanser üzerinde aktivitesi tam olarak kanıtlanmamış ancak araştırmaları süren bu doğal kaynaklardan biri olan amigdalin, siyanojenik bitkilerde bulunan bir glikozittir. Oral yolla belirli miktarlarda alındığında, kansere karşı rol oynadığı bildirilmiştir. Bu çalışmada farklı ekstraksiyon solventleri ve metotları kullanılarak amigdalinin en yüksek verimde elde edileceği yöntemin tayin edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Amigdalin, farklı ekstraksiyon solventleri ve metotları kullanılarak acıbadem çekirdeğinden ekstrakte edilmiştir. Verimi en yüksek olan yöntem Türkiye ve Tayland yerel pazarlarından temin edilen diğer meyve çekirdeklerine uygulanmıştır. Elde edile ekstraktların amigdalin içeriği yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılarak kantitatif olarak tayin edilmiştir. Bulgular: %2' lik sitrik asit solventi kullanılarak gerçekleştirilen mikrodalga destekli ekstraksiyon yönteminden en yüksek verim elde edilmiştir. En yüksek miktarda amigdalin, acı badem çekirdeğinden elde edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma ile acıbadem çekirdeğinden amigdalinin kısa sürede ve yüksek verimde elde edileceği gösterilmiştir. Ayrıca diğer meyve çekirdeklerinde de amigdalin varlığı gösterilmiştir. Gelecekte amigdalinin, kanser tedavisinde kullanılacak doğal bir ürün olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle konuyla ilgili çalışmalar arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Nowadays, chemotherapy treatment which includes anticancer drugs is applied to destroy cancer cells. However, as a result of chemotherapy, healthy cells as well as cancerous cells are damaged. It is aimed to treat cancer with natural ways to minimize these negative effects. Amigdaline, one of the natural sources of cancer that have not been fully proven in medically, is a glycoside commonly found in cyanogenic plants. When it is taken at certain rates by oral route, it plays a role against carcinoma. In this study, it is aimed to determine the method in which amygdaline will be obtained in the highest yield by using different extraction solvents and methods. Materials and methods: Amygdalin was extracted from bitter almonds by using different extraction solvents and methods. The highest yield method has been applied to other fruit kernels obtained from the local market in Turkey and Thailand. The amygdalin content of the extracts obtained was quantitatively determined using high performance liquid chromatography (HPLC). Results: The highest yield was obtained from microwave assisted extraction method using 2% citric acid solvent. The highest amount of amygdalin was obtained from bitter almond kernel. Conclusion: It has been shown that amygdalin from bitter almond kernel will be obtained in a short time and with high efficiency. In addition, the presence of amygdalin in other fruit seeds has been shown. In the future, amygdalin can be used as a natural product for the treatment of cancer. Therefore, related studies should be increased.