An overview of master's study in English language teaching as a viable professional development route: Motivations and perceived impact on professional practice
Mesleki gelişim olarak İngiliz dili eğitimi yüksek lisans eğitimine bir bakış: Güdüler ve mesleki uygulamaya etkisine yönelik algılar
  1. Tez No: 615455
  2. Yazar: SEMRA GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜNSER DİLARA KOÇBAŞ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Eğitimi Yüksek Lisans Eğitimi, Mesleki Gelişim, Mesleki Uygulama, Güdüler, Etki, Zorluklar, Master's study in English Language Teaching, Professional development, Professional Practice, Motivations, Impact, Challenge
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten Türk öğretmenlerin İngiliz Dili Eğitimi yüksek lisans programı hakkında genel olarak görüşlerini sunar. Katılımcılar, İngiliz Dili Eğitimi yüksek lisans programına kayıtlı veya programdan mezun olmuş 73 İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk amacı, yüksek lisans programına başlama güdülerini ortaya çıkarmaktır. İkinci amaç, öğretmenlerin yüksek lisans eğitiminin geçerli bir mesleki gelişim uygulaması olarak algılarını bulmaktır. Üçüncü temel amaç, yüksek lisans eğitiminin mesleki gelişime etkisine yönelik algılarını göstermektir. Son olarak, yüksek lisans eğitimi boyunca yaşadıkları zorluklar konusunda algılarını ortaya çıkarmaktır. Araştırma yöntemi olarak, betimsel karma bir yöntem kullanılmıştır. Veri toplama aracı açık uçlu ve kapalı uçlu sorular içeren bilgisayar ortamında hazırlanmış bir ankettir. Nicel veri betimsel olarak, nitel veri içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin kişisel, mesleki ve kariyer gelişimine yönelik güdülenmelerini ortaya çıkarmıştır. Öğretmenler, yüksek lisans eğitiminin faydalı ve gerekli bir mesleki gelişim olduğuna yönelik bir algı sergilemiştir. Yüksek lisans eğitiminin etkisine yönelik, mesleki kişilikleri etkinin en baskın görüldüğü alandır. Yüksek lisans eğitimi, öğretmenleri bilişsel ve duyuşsal alanlarda olduğu kadar öğretme davranışlarını da etkilemiştir. Buna rağmen eğitim okul ortamını sınırlı olarak etkilemektedir. Yüksek lisans yolculuğu birçok zorluk içermektedir. Fakat en çok yinelenen motif, iş, özel hayat ve yüksek lisans eğitimi arasındaki dengenin yüksek lisans boyunca bozulmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to provide an overview of Turkish EFL (English as a Foreign Language) teachers' views on MA in ELT (Master of Art in English Language Teaching). The participants comprised 73 master-level EFL teachers who are enrolled in the program or who already completed the degree. This study initially aims to tease out the perceived motivations for pursuit of an MA in ELT. The second aim is to find out whether they consider the study as a viable route for PD (professional development). The third major aim is to reveal perceived impact of the study on their professional practice. Finally, the study aims to expose the perceived challenges encountered during the course of the study. A descriptive mixed method approach was utilized as research methodology. An online questionnaire contained a mixture of open and close items were used for data collection. While quantitative data were descriptively analyzed, the qualitative data were content-analyzed. The findings indicated that Turkish EFL teachers have motivations relating to personal, professional and career advancement. Teachers unfolded a positive perception about MA in ELT, describing it as an effective and essential route for PD. In terms of the perceived impact of the study, the impact on the professional self was the most dominant area. It is found that the degree impacted teachers cognitively and affectively in addition to teaching behaviors. However, limited impact was extended to workplace. The master's journey entailed a number of challenges. However, the most recurring theme was that the balance of work-life-study was seriously disrupted in the course of the study.