HIV ile enfekte hastalarda sifiliz seroprevalansı ve insidansı
Seroprevalence and incidence of syphilis in hiv-infected patients
- Tez No: 615595
- Danışmanlar: UZMAN NURAY UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: HIV, sifiliz, seroprevalans, insidans, ESE, HIV, syphilis, seroprevalence, incidence, MSM
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Sifiliz ve HIV enfeksiyonu birlikteliği ortak bulaş yolları nedeniyle sık olabilmektedir. Ülkemizde HIV/AIDS prevalansı ve insidansı 1985'te ortaya çıkan ilk vakadan bu yana özellikle son 10 yılda artış göstermiştir ve 31 Haziran 2019'a kadar 21.988 HIV/AIDS vakası bildirilmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de HIV epidemisi ile birlikte sifiliz olgularında artış görülmektedir. Çalışmamızda kliniğimizce takipli HIV ile enfekte hastalarda sifiliz seroprevalansı ve insidansının araştırılması ve bu hastaların sosyodemografik özelliklerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Ocak 2013-Aralık 2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde retrospektif gözlemsel karşılaştırmalı vaka serisi olarak gerçekleştirildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nde takip edilen HIV ile enfekte hastaların demografik, klinik ve laboratuar verileri dosya kayıtlarından incelendi. Prevalans çalışmasına HIV/AIDS tanısı aldığı ilk üç aylık dönemde RPR ve TPHA testi birlikte çalışılmış olan 866 hasta, insidans çalışmasına en az bir yıl takip edilen ve yıllık olarak sifiliz taraması yapılmış olan 651 hasta dahil edilmiştir. Sifiliz insidansı, her 100 hasta yılı başına düşen yeni vaka sayısı üzerinden hesaplanmıştır. Prevalans çalışmasında TPHA pozitif ve negatif olanlar Lojistik Regresyon Analizi ile, insidans çalışmasında ise sifiliz serokonversiyonu gelişen ve gelişmeyenler Cox Regresyon Analizi ile sosyodemografik faktörler açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Prevalans çalışmasına dahil edilen 866 hastanın %4,3'ü kadın % 95,7 si erkek idi. HIV tanı anındaki yaş ortalaması 33,3±9,9 (18-73) saptanırken %46,5'i 18-30 yaş aralığındaydı. Prevalans ve insidans çalışmasında hastaların %68'i ESE'lerden oluşmaktaydı. HIV/AIDS tanı anında sifiliz seroprevalansı %22.2 olarak saptandı. 651 hastanın dahil edildiği insidans çalışmasında hastalar ortalama 29.3 ay, toplam 1656.7 hasta yılı takip edilmiştir. Toplam olarak 121 hastada 128 yeni sifiliz vakası geliştiği görüldü ve sifiliz insidansı 7.73/100 hasta yılı olarak saptandı. Sifiliz insidansı ESE'lerde 9.26/100 hasta yılı olarak saptanırken, heteroseksüel erkeklerde ise 4.86/100 hasta yılı olduğu görüldü. Prevelans ve insidans çalışması birlikte değerlendirildiğinde toplam 877 hastanın 282(%32)'sinin sifiliz ile karşılaşmış olduğu görüldü. Prevalans çalışmasında ileri yaş ve ESE olmak bağımsız risk faktörü, insidans çalışmasında ise ESE olmak ve ART kullanmamak sifiliz için bağımsız risk faktörü olarak saptandı. Sonuç: HIV ile enfekte hastalarımızda sifiliz prevalansı ve insidansı yüksek saptanmıştır. Özellikle HIV ile enfekte ESE'lerde yeni tanı anındaki yüksek sifiliz seroprevalansı ve heterosekseüel erkeklere göre sifiliz insidansının yaklaşık iki kat fazla olması, bu popülasyonda düzenli, daha sık aralıklarla sifiliz taraması ve takibinin yapılmasını, ayrıca bu artışa neden olan risk faktörlerinin araştırılıp gerekli önlemlerin alınmasına ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Syphilis and HIV infection coexistence can be frequent due to common transmission routes. The prevalence and incidence of HIV / AIDS in our country increased especially in the last 10 years from the first reported case in 1985, and 21.988 HIV / AIDS cases have been reported until June 31, 2019. In the whole world and also in Turkey there is an increase in cases of syphilis with the HIV epidemic. In our study, it was aimed to investigate the seroprevalence and incidence of syphilis in HIV-infected patients followed in our clinic and to evaluate these patients according to their sociodemographic characteristics. Materials and methods: The study was conducted as a retrospective observational comparative case series between January 2013-December 2018 at the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Health Practice and Research Center. Demographic, clinical and laboratory data of HIV-infected patients who were followed up in the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic were analyzed from their file records. The prevalence study included 866 patients, whose RPR and TPHA tests were studied together in the first trimester, when they were diagnosed with HIV / AIDS, while incidence study included 651 patients followed up for at least one year and who had syphilis screening annually. The incidence of syphilis was calculated on the number of new cases per 100 patient years. In the prevalence study, TPHA positive and negative ones were evaluated with Logistic Regression Analysis and in the incidence study, those with and without syphilis seroconversion were evaluated in terms of sociodemographic factors with Cox Regression Analysis. Results: Among the 866 patients included in the prevalence study, 4.3% were female and 95.7% were male. The mean age at the time of HIV diagnosis was 33.3 ± 9.9 (18-73), while 46.5% were between the ages of 18-30. In the prevalence and incidence study, 68% of the patients consisted of MSM. The seroprevalence of syphilis was 22.2% at the time of HIV / AIDS diagnosis. In the incidence study, which included 651 patients, they were followed for a mean of 29.3 months and a total of 1656.7 patient years. Totally 128 new cases of syphilis were observed in 121 patients and the incidence of syphilis was found to be 7.73 / 100 patient years. While the incidence of syphilis was determined to be 9.26 / 100 patient years in MSM, in heterosexual men it was 4.86 / 100 patient years. When the prevalence and incidence studies were evaluated together, it was seen that 282 (32%) of 877 patients had been exposed to syphilis. In the prevalence study, being older and MSM were independent risk factors, and in the incidence study, being MSM and not using ART were identified as independent risk factors for syphilis. Conclusion: Syphilis prevalence and incidence were high in our HIV-infected patients. Especially in HIV-infected MSM, because of the high syphilis seroprevalance at the time of the new diagnosis and as the incidence of syphilis was about twice as much when compared to heterosexual men, to our opinion the screening and follow-up of syphilis must be done at regular intervals more frequently and also the risk factors that cause this increase should be investigated and the necessary precautions should be taken.