Fibromiyaljili kadın hastalarda yaşam kalitesi ve seksüel disfonksiyonun değerlendirilmesi
Evaluation of sexual dysfunction and quality of life in female patients with fibromyalgia
  1. Tez No: 616001
  2. Yazar: HİCRAN KONAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Cinsel işlev bozukluğu, Fibromiyalji, Hastalık, Yaşam Kalitesi, Pain, Sexual Dysfunction, Fibromyalgia, Disease, Quality of Life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışma fibromiyaljili kadın hastalarda yaşam kalitesi ve cinsel işlev bozukluğunun değerlendirilmesi amacı ile yapıldı GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Romatoloji polikliniğinde yürütüldü. Çalışmaya American College of Rheumatology kriterlerine göre, hekim tarafından FM tanısı konulmuş, cinsel olarak aktif, iletişim sorunu olmayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar dahil edildi. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan 20 sorudan oluşan sosyo-demografik form, Sayısal Ağrı Ölçeği, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Fibromiyalji Etki Skalası, Kadın Cinsel İşlev Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesi, bilgisayar ortamında parametrik ve nonparametrik testler kullanılarak yapıldı. BULGULAR: Fibromiyalji hastalarının %74'ünde cinsel işlev bozukluğu olduğu belirlendi. Fibromiyalji sendromu olan hastalarda yaş, eğitim düzeyi, evlilik süresi, sigara kullanımı, çalışma durumu, hastalık süresi, BKİ (Beden Kitle İndeksi), çocuk sayısı, ek hastalık varlığı, ağrı şiddetinin cinsel işlev bozukluğu ve yaşam kalitesini etkilediği belirlendi. Cinsel işlev bozukluğunun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği saptandı. SONUÇ: Fibromiyalji hastalarında cinsel işlev bozukluğu olduğu ve yaşam kalitelerinin olumsuz yönde etkilendiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: This study was designed to evaluate the quality of life and sexual dysfunction in female patients with fibromyalgia. MATERIAL AND METHOD: The study was conducted in Sakarya University Training and Research Hospital Physical Therapy and Rheumatology Polyclinic. According to the criteria of American College of Rheumatology The patients, who were diagnosed as FM by the physician, sexually active, had no communication problems and agreed to participate in the study, were included. The data were collected by using a 20-item socio-demographic form prepared by the researchers, Numeric Rating Scale, F-36 Quality of Life Scale, Fibromiyalgia Impact Questionnarie, Female Sexual Fuction İndex. Data were evaluated by using parametric and nonparametric tests in computer. FINDINGS: Sexual dysfunction was detected in 74% of patients with fibromyalgia. Age, level of education, duration of marriage, smoking, working status, duration of disease, BMI, number of children, comorbidity and severity of pain affected sexual dysfunction and quality of life in patients with fibromyalgia syndrome. It was found that sexual dysfunction had a negative effect on quality of life. RESULT: It was determined that there was sexual dysfunction in patients with fibromyalgia and their quality of life was adversely affected.