The effects of logo changes: The Paşabahçe case
Logo değişiminin etkileri Paşabahçe çalışması
  1. Tez No: 616093
  2. Yazar: ZEYNEP TULPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK SAĞLIK ÖZÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Logo, Logo Tasarımı, Marka, Değişim, Paşabahçe, Logo, Logo Design, Brand, Changing, Paşabahçe
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bir markanın logosu, pazarlamanın başlangıcından bu yana ana bileşenlerinden birini oluşturmaktadır. Bir şirketin kimliğini yansıtan en önemli görsel unsurlardan biri olan logo, markaların insanlar tarafından kolayca hatırlanmasını ve algılanmasını sağlar. Böylece bir markanın logosunu gören müşteri, her nerede olursa olsun o markayı hatırlar. Tüketiciler logo aracılığıyla markalarla duygusal bir bağ kurar ve kendilerini yakın hissettikleri markaları satın alma eğiliminde olurlar. Bu nedenle, bir logonun markanın karakterini başarıyla yansıtabilmesi gerekir. Bunun sağlanabilmesi için logolar tasarlanırken amblem, renk ve yazı tipi gibi unsurlar özenle tasarlanmalıdır. Bunun yanında logo değişiklikleri de büyük bir özenle gerçekleştirilmelidir. Marka, logo değişimine giderken geçmişten gelen değerlerini ve tanınırlığını da göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. Dünyanın hızla değişmesi ve markaların bu değişime ayak uydurmak istemesi, markaları değişime iten en önemli etkenlerdir. Değişen görsel değerlerin bir sonucu olarak teknoloji ve bunun beraberinde getirdiği akımlar bir süre sonra logonun markayı yeterince yansıtmamasına sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda marka, logosunu kimliğine ve uzun yıllar boyunca yarattığı imaj ve farkındalığına zarar vermeyecek şekilde güncellemesi gerekmektedir. Markanın burada dikkat etmesi gereken en önemli özelliklerden biri, tasarlanacak olan logonun markayı yıllarca temsil edeceği ve kısa sürede değişime gitmeyecek oluşudur. Bu araştırmanın temel amacı, Paşabahçe logosundaki değişimlerin temel nedenini araştırmaktır. Bu değişikliklerin markayı nasıl etkilediği ve üreticinin neden bu değişikliğe ihtiyaç duyduğu analiz edilecektir. Bu araştırmanın sonunda tüm bilgiler, veriler ve görüşmeler ışığında bir değerlendirme yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Brand logo is one of the main components since the birth of marketing. It allows brands to be remembered and perceived by people. Logo is an important visual element that reflects the company's identity. Thus the customer who sees the logo anywhere remembers the brand. Brands can be passionate, caring, technological or reliable. Consumers establish an emotional bond with brands and tend to buy the brands that they feel close to. Therefore, your signature logo should be able to successfully reflect the character of your brand. To ensure this, logos must be designed with great care from the emblem to the color selection and font. Logo changes should be planned with great care. There is a brand's values and recognition from the past. However, the world is changing rapidly and brands are keeping up with this change as living beings. As a result of the changing visual values, technology and currents after a while your logo may not become fully reflective of your brand. In this case, you will need to update your logo in a way that will not harm the identity and also your identity and awareness that you have created for many years. It is important to keep in mind that your logo will reflect your brand for many years and will not change in a short time. The main objective of this research was to investigate the main reason of Paşabahçe logo changes. And how these changes affect the brand and why manufacturer requested these change. At the end of this research all information's, data's, interviews will represent the point that I advocate in this quantitative method.