The impact of intrinsic motivation and employeeengagement on in-role and extra-role performance:A research on the public enterprises post and telecom ofKosovo
İçsel motivasyon ve işe tutulmanın rol içi ve rol dışı performansa etkisi: Kosova posta ve telekom kamu işletmeleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 616450
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Intrinsic motivation, Employee engagement, In-role and Extra-role performance, Kosova
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı içsel motivasyon ve işe tutulmanın rol içi ve rol dışı performansa olan etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemi Kosova Posta ve Telekom'un farklı birimlerinden 394 çalışandan oluşmaktadır. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiler korelasyon ve hiyerarşik regresyon analizleriyle araştırılmıştır. Sonuçlar, içsel motivasyonun otonomi ve yetkinlik alt boyutlarının değil, yalnızca ilişkililik alt boyutunun rol içi performansla aynı yönlü ve anlamlı ilişkisinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. İçsel motivasyonla rol dışı performans ilişkisinde ise bulgular tüm içsel motivasyon alt boyutlarının (otonomi, yetkinlik ve ilişkililik) rol dışı performans ile aynı yönlü ve anlamlı ilişkilerini göstermiştir. İçsel motivasyon ile işe tutulma arasındaki etkilerde ise otonomi ve yetkinliğin işe tutulma alt boyutlarından dinç olma üzerinde aynı yönlü ve anlamlı etkilerinin olduğu, ancak ilişkiliğin anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca sonuçlar tüm içsel motivasyon alt boyutlarının adanma ve kendini kaptırma alt boyutları üzerinde anlamlı ve aynı yönlü etkilerinin olduğunu göstermiştir. Tüm bunlara ilaveten, bulgular işe tutulmanın tüm alt boyutlarının (dinç olma, adanma ve kendini kaptırma) rol içi ve rol dışı performans üzerinde anlamlı ve aynı yönlü etkilerinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sonuçta, içsel motivasyon, işe tutulma ve rol içi ve rol dışı perforrmans arasında elde edilen ilişkiler tartışılmış, gelecek çalışmalara tavsiyeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effect of intrinsic motivation and employee engagement on in-role and extra-role performance. The study sample consisted of 394 employees among different sections of Post and Telecom of Kosovo. The relationship between study variables was investigated by correlation and hierarchical regression analyses. The results revealed that relatedness, which is one of the sub-dimensions of intrinsic motivation has a positive effect on in-role performance whilst the findings showed that other sub-dimensions such as autonomy and competence have no significant effect on in-role performance. Regarding the effects between intrinsic motivation and extra-role performance, the findings proved that all intrinsic motivation sub-dimensions (autonomy, competence, and relatedness) have a positive effect on extra-role performance. As per the effects between intrinsic motivation and employee engagement, the results demonstrated that autonomy and competence have a positive effect on vigor which is a sub-dimension of employee engagement while relatedness doesn't have a positive effect on vigor. The results also showed that all intrinsic motivation sub-dimensions have a positive effect on dedication and absorption. Moreover, the results proved that all the sub-dimensions of employee engagement (vigor, dedication, and absorption) have a positive effect on in-role and extra-role performance. Finally, the relationship between intrinsic motivation, employee engagement, in-role and extra-role performance together with their sub-dimensions are discussed and further suggestions are presented.