The impact of perceived ethical leadership style and work motivation on job performance and intention to quit: A research on public higher education institutions in Kosovo
Algılanan etik liderliğin ve iş motivasyonunun iş performansı ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi: Kosova devlet yüksek eğitim kurumlarında bir araştırma
- Tez No: 616452
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik liderlik, İş motivasyonu, İş performansı, İşten ayrılma niyeti, Yüksek eğitim kurumları, Kosova, Ethical leadership, Work motivation, Work performance, Intention to quit, Higher Education Institutions, Kosovo
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tez, Kosova devlet yüksek eğitim kurumlarında algılanan etik liderlik biçimi ve iş motivasyonunun iş performansı ve işten ayrılma niyetine etkileri konusunu ele almaktadır. Bu amaçla kuramsal çerçeve, nicel araştırma ve analizler yapmıştır. Bulgular algılanan etik liderlik ile iş performansı ve içsel motivasyon arasında, içsel iş motivasyonu ile iş performansı arasında aynı yönlü anlamlı ilişkilerin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bulgular ayrıca algılanan etik liderlik ile işten ayrılma niyeti ve içsel iş motivasyonu ile işten ayrılma niyeti arasında ters yönlü anlamlı ilişkilerin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Tüm bunlara ilaveten, içsel iş motivasyonunun, algılanan etik liderlik ile iş performansı arasında ve algılanan etik liderlik ile işten ayrılma niyeti arasında aracılık rolü olduğu belirlenmiştir. Kosova devlet Yüksek Eğitim Kurumları'nda (YEK) yapılan araştırmada, güncel liderlik yöntemlerinin örgütsel sonuçlar üzerinde olumlu etkilerinin olduğu, liderlik biçimi ve iş motivasyonu ilişkisinde çalışanların adalet algıları ve performansları arasında anlamlı ilişkiler olduğu ortaya çıkarılmıştır. Kosova devlet YEK'lerinde kurum liderlerinin, iş performansını artıran ve işten ayrılma niyetini azaltan motive edici faktörleri anlamaları hayati önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation deals with the issue of impact of perceived ethical leadership style and work motivation on job performance and intention to quit on public Higher Education Institution (HEIs) in Kosovo. For this purpose, the literature framework, quantitative research and analyses was conducted. The findings identified the positive relationship between perceived ethical leadership and work performance and intrinsic work motivation; and between intrinsic work motivation and work performance. Findings also identify the negative relationship between perceived ethical leadership and intention to quit; and also between intrinsic work motivation and intention to quit. In addition, the research also identifies how the intrinsic work motivation plays a mediating role in between perceived ethical leadership and work performance relationship, and in between perceived ethical leadership and intention to quit relationship. The research done in Kosovo HEIs found that advancing leadership techniques can have a positive impact on organizational outcomes, and leadership styles and work motivation factors have meaningful connections between academics' perceptions of fairness and their performance. For Kosovar HEIs it is of vital importance that their leaders understand the motivation enhancing factors which increase job performance and decrease the intention to quit of their academics.