Kadın yoksulluğu: Seçilmiş ülkeler üzerine bir inceleme
Woman poverty: An invistigation on selected countries
- Tez No: 616650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kadın Yoksulluğu, Kadın Yoksulluğu İle Mücadele Politikaları, Poverty, Woman Poverty, Struggle Policies For Woman Poverty
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Yoksulluk, insanların yaşam standartlarının olması gerekenin altında bir hayat sürmelerini ifade etmektedir. Kişisel temel ihtiyaçların karşılanamaması ve normal yaşam standartlarının altına düşmesiyle yoksulluk olgusu ortaya çıkmaktadır. Yoksul ülkelerde insanlar zor yaşam koşullarına maruz kalmakta ve genellikle de bu kötü yaşam koşullarından kadınlar ve çocuklar etkilenmektedir. Kadın yoksulluğu, ekonomik, toplumsal ve kültürel yapıların olumsuz yönde uygulanması sonucunda ortaya çıkmıştır. Eğitimsiz ya da düşük eğitimli kadın bireylerin yetişmesi, toplumsal cinsiyet ayrımcılıklarına maruz kalmaları ve aileleri tarafından iş hayatına katılmalarına engel olunması gibi faktörler kadın yoksulluğunu ortaya çıkarmıştır. Uluslararası alanda yoksulluğun önüne geçmek için ya da azaltabilmek için birçok politika hayata geçirilmiş veya geçirilmeye çalışılmışsa da yeterli olmamıştır. Gerekli kadın istihdamının yaratılabilmesi ve kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için dünyada ve ülkemizde günümüz şartlarına uygun, devam edebilirliği yüksek, çalışma şartlarında pozitif ayrımcılığın olduğu kararlar alınmalı ve hayata geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Poverty means that people lead a life below what they should have. The phenomenon of poverty emerges with basic needs not met and fall below normal living standards. In poor countries, people are exposed to difficult living conditions. And women and children generally are affected by these poor living conditions. Woman poverty has resulted from the negative implementation of economic, social and cultural structures. Factors such as the education of uneducated or low-educated women, being exposed to gender discrimination and being prevented from participating in bussiness life by their families have revealed women's poverty. Many policies have been implemented to prevent or reduce poverty in the international arena. But it has not been sufficient. In order to create the necessary women employment and to find a permanent solution, decisions should be made and implemented in accordance with today's conditions in the world in our country, with high sustainability and positive discrimination in working conditions.