Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi alanındaki araştırma eğilimleri
Research trends in English language teaching as a foreign language
- Tez No: 616794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL BAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi, araştırma eğilimi, araştırma deseni, yabancı dil, English language teaching, research trend, research design, foreign language
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı yabancı dil olarak İngilizce Dil öğretimi alanındaki araştırma eğilimlerini incelemektir. Araştırmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 2015-2018 yılları arasında yapılmış olan yüksek lisans ve doktora tezleri çalışma grubu olarak belirlenmiştir. YÖK tez tarama merkezinde çevrim içinde ulaşılabilen tezler çalışma grubuna dahil edilmiştir. Çalışmada verilerin Sözbilir, Kutu ve Yaşar tarafından geliştirilen“yayın sınıflama formu”ile düzenlenmiştir. Çalışma türü, yılı, veri toplama araçları, örneklem, örneklem büyüklüğü, öğeleri ile ilgili veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre nicel ve karma desenlerin en çok tercih edilen desen olduğu veri toplama araçlarında ise likert tipi anket/ölçek ile yarı yapılandırılmış görüşme formların ön plana çıktığı görülmüştür. Örneklem olarak lisans grubu ve öğretmenler ön plana çıkarken örneklem büyüklüğü olarak 31-100 ve 11-30 örneklem büyüklükleri ön plana çıkmaktadır. Nicel analizlerden betimsel analiz ön plana çıkarken, kestirimsel analizlerde en çok t -testinin kullanıldığı görülmüştür. Konu alanlarına göre ise en çok iletişim becerileri, İngilizce eğitim öğretimi ve öğrenimi, kelime öğretimi gibi konular üzerinde çalışıldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak elde edilen bulgular doğrultusunda ileriki çalışmalar için birtakım anlaşılamayan olguları derinlemesine inceleme imkanı sunan nitel desenlerin daha sık kullanılması, yabancı dil olarak İngilizce eğitiminin asıl hedef kitlesi olan ilkokul, ortaokul , lise öğrencilerinin daha sık örneklem olarak belirlenmesi ve eğitim politikacılarının bu yönde zorlayıcı prosedürleri ortadan kaldırması, araştırmacıların derinlemesine inceleme imkanı sunan veri toplama araçlarına daha sık başvurması, veri analizinde ise ileri analiz tekniklerinden yararlanılması, konu alanları olarak ise iletişim becerileri, İngilizce eğitim öğretim ve öğrenimi, kelime öğretimi gibi konuların yanında çalışılmamış konu alanlarına yönelinmesi gibi öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate research trends in English language teaching. Document analysis is used in this research. Accordingly, master's and phD thesis which are restricted between the years 2015 and 2018 are determined as study group of the research. Accessible thesis on the browsing center of YÖK are included in this research. Data is collected by means of 'Publication Classification Form' which is developed by Sözbilir, Kutu and Yaşar . Type , year , data collection device, sample and sample size, data analysis of the thesis are investigated according to the steps of descriptive analysis approach. According to the results quantitative and mixed methods are preferred most commonly as design of study. Considering data analysis device, likert type of survey and semi structured interview stand out. While master degree students and teachers are striking as samples of the studies, 31-100 and 11-30 are the sample sizes which are used most commonly. Descriptive statistics,which is one of the quantitative analysis, and t-test are striking as inferential statistic in the studies. Considering topics of the studies, It is determined that communicative skills, English language teaching and learning, vocabulary teaching are the most common subjects of the thesis. As a result , according to the findings suggestions were submitted to proliferate qualitative reserach designs which enables deep understanding, designation of primary, secondary and high school students as sample which are the main targets of English language teaching , data collection devices which enable deep understanding and complex analysis techniques for the further studies. Considering the topics of the thesis, in addition to ''communicative skills'', ''English language teaching and learning'', ''vocabulary teaching'', unstudied topics are recommended for the further studies.