Kayıt dışı ekonomi ve emlak vergisi değeri ilişkisi: Gebze örneği
Informal economy and the relationship between propertytax value Gebze example
  1. Tez No: 616797
  2. Yazar: İRFAN KÜPELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR SAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıt Dışı Ekonomi, Emlak Vergisi, Pazar Değeri, Taşınmaz Değerleme, Informal Economy, Real Estate Tax, Market Value, Immovable Valuation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Emlak vergisi değerleri çoğunlukla gayrimenkullerin piyasa değerlerini yansıtmamaktadır. Dolayısıyla hesaplanan emlak vergileri, piyasa değerleri üzerinden hesaplanacak emlak vergilerinden daha düşük olmakta ve emlak vergisinde kayıplar yaşanmaktadır. Ayrıca gayrimenkul sermaye iratlarının vergilendirilmesi ve basit usulde vergilendirme gibi bir takım vergiler, emlak vergisi değerini emsal bedel olarak kabul ettiği için emlak vergisi değerinin gerçeği yansıtmaması bu vergi türlerinde de vergi kayıpları oluşturmaktadır. Emlak vergisi değerlerinin düşük olması, dar anlamda vergi kayıplarını ifade eden kayıt dışı ekonomiyi akla getirmekte ve bu yönüyle emlak vergisi değeri ve kayıt dışı ekonomi arasında bir ilişki ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Gebze'den konut ve işyeri olarak toplamda 50 adet örnek alınmış, bu gayrimenkullerin toplam emlak vergisi değerleri 6.820.856,37 TL olurken aynı gayrimenkullerin piyasa değerleri toplamı 17.430.000,00 TL olmuştur. Piyasa değerleri toplamının emlak vergisi değerleri toplamından 2,5 kat daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Arsalar açısından bakıldığında ise, her mahalleden 5'er sokaktan alınan birer metrekare arsanın (toplam 50 metrekare) toplam emlak vergisi değeri 13.502,75 TL, toplam piyasa değeri ise 130.750,00 TL olmuştur. Piyasa değerleri toplamının emlak vergisi değerleri toplamından 9,68 kat daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Real estate tax values mostly do not reflect the market value of real estate. Therefore, the calculated real estate taxes are lower than the real estate taxes calculated on the market values and there are losses in the real estate tax. In addition, the taxation of real estate capital taxes and taxation in simple manner, such as taxation of the real estate tax value as a pretext value of real estate tax value does not reflect the fact that the tax losses in these tax types. The low value of the real estate tax brings to mind the informal economy which expresses the tax losses in the narrow sense, and in this respect, there is a relationship between the real estate tax value and the informal economy. In this study, a total of 50 units of residential and workplace from Gebze as example, the sum of this real estate property tax values would be us 6,820,856.37₺, while real estate market values of the sum of 17,430,000.00₺. The market values of the sum of 2,5 times more than the property tax values concluded. From the point of view of land, the total real estate tax value of a square meter land (a total of 50 square meters) taken from 5 streets from each neighborhood was 13.502,75₺ and the total market value of 130.750,00 ₺. It has been concluded that the total market value is 9,68 times higher than the total real estate tax value.