Bağımlılıkla mücadelede belediyelerin rolü Güngören Belediyesi örneği
The part of the city hall in fighting addiction and the sample of Gungoren
- Tez No: 616843
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Güngören, Bağımlılık, Uyuşturucu, Belediye, Madde, Güngören, Dependency, Drug, Municipality, Madde
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bağımlılık tedavi edilmesi mümkün olan bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık sadece bağımlı olan kişiyi değil aileleri ve çevreyi de etkilemektedir. En önemli ve en zararlı olan bağımlılık madde bağımlılığıdır. Bu tezin amacı uluslararası bir sorun olan bağımlılık konusunda Türkiye'nin iç ve dış politikalarını açıklamaktır. Bu politikalarını uygulama sürecinde kullandığı aktörler ve bu aktörlerin bağımlılıktaki etkileri araştırılmıştır. Bağımlılığın çeşitleri, etkileri ve sonuçları analiz edilmiştir. Dünya'da ve Türkiye'de bağımlılığın ne boyutta olduğu, bağımlılıkla ön plana çıkmış illerin madde bağımlılık durumu ortaya konulmuştur. Tez, Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadele politikasını oluştururken en önemli dinamiklerinin dışta, uluslararası uyuşturucu kontrol mekanizmaları oluşturma girişimleri ve AB üyelik süreci olduğu, içte de birçok kurumun birlikte eşgüdümlü çalışmasıyla başarı elde edilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte dışta BM'de UNODC ile AB'de EMCDDA'nın politika yapma sürecinin en güçlü aktörleri olarak Türkiye'de de madde bağımlılığı önleme ve tedavi için kurulan Yeşilay, Amatem, Çamatem ve Yedam gibi kurumların öne çıktığı saptanmıştır. Uyuşturucu ile mücadele konusunda yerel yönetimlerde en etkili kurum olan belediyelerin etkisi de giderek artıyor. Bağımlılar için açtıkları tedavi merkezleri, düzenledikleri paneller, sempozyumlar, yaptıkları maddi manevi yardımlarla oldukça önemli çalışmalar gerçekleştirmektedirler. Güngören Belediyesi olarak da ilçe meclis üyelerinden oluşan bir komisyonla ilçedeki bağımlılık durumu tespit edilerek kapsamlı bir rapor oluşturulmuştur. Rapor sonucunda ilçedeki kamu kurumlarının eşgüdümlü çalışarak Güngören'deki bağımlılığın en aza düşürülmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Addiction is a brain disorder that is possible for treatment. It does not effect only the people who have the disease but also the people around them and their families. The most dangerous one is the substance abuse. The purpose of this article is to express Turkey's actions in the country and abroad against addiction which is a global threat. The tools that are used while taking these actions and their effects on addiction have been studied. Forms of addictions, their effects and results have been analyzed. The magnitude of addiction in Turkey and around the world have been researched, and magnitedue of addiction for every city has been presented. The article suggests that with the collaboration of every public institution, the fight against the addiction can be achieved. Also UNODC in UN, EMCDDA in EU in abroad and Yeşilay, Amatem, Çamatem and Yedam that have been founded to avoid and treat addiction in the country have been determined as the institutions that take actions fighting addiction. The city halls's part fighting the addiction has been gradually increasing. The city halls open new treatment centres for addcits, organize symposiums, and help anway they can and these actions take an important part fighting addiction. As Güngören city Hall, district council members formed a committee and determined the status of addiction level in the district and complied a report. As the report suggests, with the collaboration of all the public institutions in the district, to minimize the level of addiction in Güngören has been targeted.