6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının çıraklık ve mesleki eğitim merkezi ile işletmeler üzerine etkileri: Uşak ili örneği
The effects of Occupational Health and Safety act no. 6331 on the apprenticeship and vocational training center and businesses : Its case of Usak
  1. Tez No: 617195
  2. Yazar: FARUK ÖZHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BULDUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, çıraklık ve mesleki eğitim 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Occupational health and safety
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmada, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın, çıraklık ve mesleki eğitim okulları ile işletmelere bakan yönünün, eğitimci ve işletme yöneticisi görüşleri çerçevesinde, etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda işletme yöneticilerine ve meslek dersi öğretmenlerine uygulanmak üzere kişisel bilgi formu ve '6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası İle İlgili Görüşler' ölçeğinden oluşan iki ayrı anket formu hazırlanmıştır. Hazırlanan anket formları; Uşak ilinde faaliyet gösteren 96 işletmenin yöneticisine ve çıraklık eğitim merkezinde görev yapan 96 meslek dersi eğitimcisi olmak üzere, toplamda 192 kişiye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin 6331 sayılı yasaya yönelik genel görüşlerinin, tüm boyutlarda oldukça olumlu olduğu görülmüştür. Diğer bir ifade ile, öğretmenler 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası'nın, işletmelerin yönetiminde ve çıraklık eğitiminde, oldukça önemli etkilerinin olduğu görüşündedirler. İşletme yöneticilerinin ise, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasına yönelik görüşlerinin oldukça olumlu olduğu; ancak yasanın denetim boyutunun işletme yöneticilerine göre yetersiz kaldığı, istenilen seviyede olmadığı ve geliştirilmesinin gerekliliği saptanmıştır. Araştırmada ayrıca; işletme yöneticilerinin ve öğretmenlerin demografik özelliklerine göre, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasının çıraklık ve mesleki eğitim merkezi ile işletmeler üzerine etkilerine ilişkin görüşlerinde, farklılıkların olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effects of the relationship of the Occupational Health and Safety Act No. 6331 with the apprenticeship and vocational training schools and the businesses within the framework of educators and business leaders' opinions. Purpose of business managers and professional courses of the personal information form to be applied to teachers and 'Occupational Health and Safety Act No. 6331 Related Opinions Scale consists of two separate questionnaires were prepared. The survey forms; Servant 96 enterprises operating in the province, including 96 professional courses for managers and trainers working in apprenticeship training center, was administered to a total of 192 people. The data obtained from the questionnaires were analyzed using SPSS 21.0 statistical software package on the computer. At the end of the study,the general opinions of the teachers about Law No. 6331 were found to be quite favorable with all dimensions. In other words, teachers believe that the Occupational Health and Safety Act No. 6331 has quite significant impacts on the management of business and vocational training. It was detected that the business executives have positive opinions about the Occupational Health and Safety Act No. 6331 ; however it was also detected that according to the business executives the auditing dimension of the law is inadequate,not at the desired level and needed to be developed. The research also revealed; business managers and teachers according to the demographic characteristics of Occupational Health and Safety Act 6331 announcement importance in the management of the company, it was found that there are differences in opinion regarding the impact of apprenticeship and vocational training.