Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkmenistan Devleti Bilim Bakanlığı ortaöğretim matematik dersi öğretim programlarının konu karşılaştırılması
The comparison of secondary educations' mathematics course programs in those between Republic of Turkey Ministry of National Education and Turkmenistan State Ministry of Science
  1. Tez No: 617474
  2. Yazar: FARİDA HUDAYAROVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH SELÇUK KURBANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Matematik Öğretim Programı, Türkmenistan Devleti Bilim Bakanlığı Ortaöğretim Matematik Öğretim Programı, Ortaöğretim Matematik Kitabı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giderek değişmekte olan eğitim ve öğretim dünyasına uyum sağlayabilmek için her ülkenin kendi eğitim müfredatını başka ülkelerin eğitim müfredatlarıyla karşılaştırarak zayıf ve güçlü yönlerini belirlemesi ülkenin her anlamda gelişmesi için en önemli unsurlarından biridir. Bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkmenistan Devleti Bilim Bakanlığı Ortaöğretim Matematik dersi öğretim programları konu karşılaştırılması üzerine yapılmıştır. İki ülkenin eğitim sisteminin değişme ve gelişme aşamaları ve genel amaçları ele alınmıştır. Araştırma süresince her iki ülkenin ortaöğretim lise matematik ders müfredatları, konularına göre ayrı ayrı işlenişi ve anlatım şekli incelenerek benzer ve farklı yönleri ortaya konulmuştur. Araştırmada Türkiye ve Türkmenistan lise 9, 10, 11 ve 12. sınıf matematik ders kitapları incelenerek, konuların dağılımı, işleniş şekli ve konu anlatımında eksi ve artı yönleri belirtilmiştir. Araştırma sonucunda her iki ülke matematik dersi konuları lise sınıflarına farklı olarak dağıtılmış olduğu belirlenmiştir. Türkmenistan 9. sınıf matematik konuları Türkiye 11. ve 12. sınıf ileri düzey Matematik konularına denk gelmektedir. Benzer şekilde Türkiye 9. sınıf matematik en önemli konularından“Mantık”ve“Kümeler”konularına Türkmenistan 9. sınıf lise eğitim müfredatında yer verilmemektedir. İki ülke lise eğitim müfredatları tablolar şeklinde karşılaştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
For contestability in the world of education and training that constantly changes and develops, each country must compare its education curriculum with other nation‟s curriculum for it is one of the fundamentals for nation‟s development in every aspect. This study has been done on the subject of the comparison of secondary education‟s mathematics course programs in those between Republic of Turkey Ministry of National Education and Turkmenistan State Ministry of Science. The change and development process of educational system of both countries‟ and their general objectives are reviewed. In research process, High School Mathematics Course Curriculums for both countries are examined by their handling each unit and by their lecturing each subject. And their similarities and differences are pointed out. In researching period, both Turkish and Turkmenistan 9th, 10th, 11th, and 12th grades high school books are analyzed. Their dispersion and handling of subjects are examined and their minuses and pluses of methods of teaching are pointed out. Research concludes that each country has dispersed subjects to grades differently. 9th grade subject of Turkmenistan Mathematics course are equal to advance 11th and 12th grade subject in Turkish Mathematics course. Similarly“Logic”and“Sets”, the most important subjects in Turkish 9th grade Mathematics course, are not exist in Turkmenistan 9th grade Mathematics curriculum. High school curriculums of both countries are given and examined in charts.