Edwin Gordon'un Primary ve Intermediate Measures of Music Audiation testlerinin Türkçe uyarlaması ve geçerlik güvenirlik çalışması
Adaptation of Edwin Gordon's Primary and Intermediate Measures of Music Audiation test to Turkish and validity reliability study
  1. Tez No: 617514
  2. Yazar: PELİN ESMERGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİDE BAHAR YİĞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Edwin Gordon, müziksel işitme, PMMA, IMMA, müzikte özel yeteneklilik, Edwin Gordon, musical perception, PMMA, IMMA, special ability in music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Müziksel işitme, müzik eğitiminin yapı taşlarından birisidir. Sadece mesleki müzik eğitimi veren kurumlara yönelik bir alan olarak düşünülse de herkesin hayatında bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yer almaktadır. Müzikte yetenekli bireylerin seçilmesi veya belirlenmesi konusu ağırlıklı olarak yetenek sınavlarında karşımıza çıkmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte zamanı ve enerjiyi daha iyi kullanmak için geleneksel yöntemlere alternatif olması açısından geliştirilmiş olan müziksel işitme testleri büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada Edwin Gordon tarafından geliştirilmiş olan Başlangıç Seviyesi ve Orta Seviye Müzik İşitme Testlerinin Türkçe uyarlamasının yapılması ve geçerlik ve güvenirliğinin yapılmasının ardından Türkiye'de kullanılabilirliğinin tespiti amaçlanmıştır. Böylece Türkiye'de müziksel işitme becerisi veya müzik yeteneğini ölçmede kullanılan testlere alternatif oluşturması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda uygulamalar Azmi Ertuğrul İlkokulu ve Turgut Özal Ortaokulu olmak üzere iki ayrı okul ve kademede gerçekleştirilmiştir. Uygulamalar testin orijinaline bağlı kalarak ve bir ders saati içerisinde yapılmıştır. Her test tonal ve ritim olmak üzere iki alt teste ayrılmakta ve her alt test 40 soru içermektedir. Sonuç olarak, yurt dışında da uyarlama örnekleri bulunan bu testlerin geçerlik, ölçüt geçerliği, betimsel analizler, madde analizi, madde ayırt ediciliği, puanlar arası ilişki ve KR-20 güvenirlik katsayılarının hesaplarının ardından Başlangıç Seviyesi Müzik İşitme Testinin 6-10 yaş grubunda, Orta Seviye Müzik İşitme Testinin 11-14 yaş grubunda müzik yeteneği olan ve olmayan öğrencileri ayırt etmede başarılı bulunduğu ve ülkemizde kullanılabilirliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Musical perception is a fundamental of music teaching. Even if it's considered as a field concerning institutions providing vocational musical education, it takes a part in every person's life even consciously or unconsciously. Issue of choosing or determining individuals who has the talent on music is mostly faced at aptitude tests. Musical perception tests which has been developed with the developed technology as an alternative to conventional methods in order to use the time and energy efficiently has a great value. This research aims the applicability of the Primary Measures of Music Audiation and Intermadiate Measures of Music Audiation tests in Turkey, which was developed by Edwin Gordon, after performing the validity and reliability. Thus, it aims to be an alternative to the tests used in Turkey for measuring the musical perception or musical talent. In line with this objective, applications were performed in two separate school and level which were Azmi Ertuğrul Primary School and Turgut Özal Intermediate School. Applications were done in accordance with the original test and within a class hour. Each test is divided into two subtests such as tonal and rythm test, including 40 items. As a result, applicability of these tests in Turkey, after calculating KR-20 reliability coefficient, relationship against scores, material distinctiveness, material analysis, descriptive analysis, criterion validity and validity of these tests which have application examples in abroad, Primary Music Audition Test for 6-10 age group, Intermediate Music Audition Test for 11-14 age group were found to be successful in recognition of students who are talented or not and also the applicability of such in Turkey.