The relationship between the level of anxiety and oral and written performance
Konuşma ve yazma performansı ile kaygı seviyesi arasındaki ilişki
- Tez No: 617663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUNSER DİLARA KOÇBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil kaygısı, konuşma ve yazma kaygısı, yabancı dil seviyesi, kız ve erkek öğrenciler, Foreign language anxiety, spoken and written anxiety, foreign language level, female and male learners
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki öğrencilerin yabancı dil olarak öğrenilen ve öğretilen İngilizce'de yaşadıkları kaygı düzeyini bulmak amaçlanmaktadır, aynı zamanda öğrencilerin kaygı düzeylerini, cinsiyet, ingilizce düzeyi ve konuşma ile yazma kaygı düzeyi arasındaki ilişki gibi farklı bağımsız değişkenlere gore incelemek de amaçlanmaktadır. Katılımcılar, Muğla ili, Bodrum ilçesinde iki devlet lisesinden basit rastgele örnekleme yardımı ile seçilen 242 öğrencidir. Konuşma kaygı düzeyini belirleyebilmek için Horwitz tarafından geliştirilen 33 cümlelik bir anket formu ve Cheng tarafından geliştirilen 22 cümlelik bir anket formu, veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Her ikisi de 5 puanlı liker ölçekli ankettir. Takip eden süreçte öğrencilerin İngilizce seviyelerini belirleyebilmek için veri toplama aracı olarak Cambridge University Press tarafından sağlanan Seviye Tespit sınavı kullanılmıştır. Tüm veri analizleri, amaçlarına ve hipotezlere dayanarak verimli sonuç almak için yapılmıştır. Araştırmada kız öğrencilerin yazma performansında erkek öğrencilerden daha fazla kaygılı olduğu bulunmuştur. Araştırmada ayrıca, öğrencilerin hem konuşmada hem de yazmada yaşadıkları kaygı düzeyi ile İngilizce seviyeleri arasında negative bir ilişki olduğunu göstermektedir. İngilizce seviyeleri azaldıkça konuşma ve yazmada yaşadıkları kaygı seviyesi artmaktadır. Bu sebeple daha ileri seviyede İngilizce bilgisi olan öğrencilerin daha az kaygıya sahip oldukları anlaşılmaktadır. Ayrıca konuşma ve yazma kaygı düzeylerinde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Böylece, konuşma peroformansında kaygı yaşayan öğrencilerin yazma performansında da kaygı yaşadığı sonucuna varılmaktadır. Sonuç olarak Türkiye'deki öğrencilerin yabancı dil öğrenmelerini etkileyen yüksek düzeyde kaygı yaşadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to find out the level of anxiety that students experience in English which was learned and taught as a foreign language in Turkey, and it is also aimed to investigate the level of anxiety of students in accordance with different independent variables such as their gender, the level of their English, and also the correlation between the level of spoken and written anxiety. The participants are 242 students who were chosen with the help of simple random sampling from two state high schools in Bodrum, Muğla for the study. In order to be able to determine the level of their spoken anxiety, a 33-statement-questionnaire developed by Horwitz, Horwitz and Cope (1986) was used, and to determine the level of their written anxiety, a 22-statement-questionnaire developed by Cheng (2004) was used as the data collection tools. They are both 5-point-likert scale questionnaires. In the fallowing process, a placement test provided by Cambridge University Press was used as a data collection tool to determine the students' English level. On the basis of research objectives and hypotheses, the entire research analysis has been made for getting fruitful outcome. In the study it was found that female students are anxious than the male students during their written performance.The study also found out that that there is a negative relationship between English level of the students and both written and spoken anxiety, which means as the level of their English decreases, the anxiety they have in spoken and written performance increase. Hence, it is understood that more advanced students in English have less anxiety. And there is a positive relationship between their written and spoken anxiety which is understood that as spoken anxiety level increases, written anxiety level increases as well. As a result, it has been identified that the anxiety level, which high school students are having, affects their learning of foreign language in Turkey.