İşyeri arkadaşlığının işgören performansı üzerine etkisi: Konaklama işletmelerinde bir uygulama
The effect of workplace friendship on employee performance: An application in hospitality industry
  1. Tez No: 617664
  2. Yazar: ESRA ULUÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri Arkadaşlığı, İşgören Performansı, Turizm, Otel
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, işyerindeki arkadaşlıkların turizm sektörü olan konaklama işletmelerindeki işgörenlerin performanslarına olan etkilerinin incelenmesidir. Bu amaçla yapılan bu çalışma örgütlerde kişilerin birbirleriyle olan arkadaşlık ilişkilerinin arkadaşlık kurma fırsatı, arkadaşlık değeri, görev performansı ve bağlamsal performans gibi boyutları ve değişkenleri ele alarak ilgili alana katkıda bulunmaktadır. Çalışma iki temel nokta üzerinden ilerlemiştir. Bunlardan ilki işyeri arkadaşlığının işgörenlerin performanslarına etkilerinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Diğeri ise bireylere ait demografik değişkenlerin, işyeri arkadaşlığı ve işgören performansı alt boyutlarıyla ilişkilerinin araştırılmasıdır. Bu doğrultuda araştırma, Kars merkez ve ilçelerinde bulunan 3, 4, ve 5 yıldızlı otellerde bulunan 241 çalışan üzerinde anket yöntemi ile veriler toplanarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda demografik değişkenler açısından bakıldığında işyeri arkadaşlığının işgören performansına etkisi konusunda, personeller arasında çalışılan pozisyon, aylık gelir, çalışılan bölüm, eğitim düzeyi ve turizm eğitim alma gibi hususlarda anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Diğer taraftan yaş, cinsiyet ve sektör tecrübesi gibi hususlarda ise anlamlı farklılıklar tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the effects of friendships in the workplace on the performances of hotel workers, tourism sector. The aim of this study is to contribute to the field by considering the dimensions and variables such as the opportunity to establish friendship, friendship value, task performance and contextual performance of individuals relationships with each other in organizations. The study proceeded on two main points. The first of these is to investigate whether workplace friendship affects the performance of employees. The other is to investigate the relationship between the demographic variables of individuals and the sub-dimensions of workplace friendship and employee performance. In this direction, the survey was conducted by collecting data on 241 employees in 3, 4 and 5 star hotels located in central Kars and districts. As a result of the study, it was found that there are significant differences among the employees in terms of the position, monthly income, department, education level and tourism education among the employees regarding the effect of workplace friendship on the performance of employees. On the other hand, age, gender and sector experience did not differ significantly.