Ailelerin iletişim tarzları ve farkındalık düzeylerine göre satın alma kararlarında çocukların etkisi
The effect of children on purchasing decisions according to the communication styles and awareness levels of families
- Tez No: 617671
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile iletişim tarzları, çocukların taktikleri, çocuklara yönelik pazarlama uygulamaları, çocuklara pazarlama, çocukların ebeveynlerinin satın alma kararlarına etkisi, Family communication styles, tactics of children, children-oriented marketing practices, kids marketing, effect of children on parents' purchasing decisions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmada, çocukların ebeveynlerine yönelik uyguladıkları taktikler ile ebeveynlerin çocuklara yönelik pazarlama faaliyetlerine farkındalık düzeyinin ebeveynlerin satın alma kararlarına etkisi farklı aile iletişim tarzlarını benimseyen ebeveynler açısından araştırılmıştır. Araştırma online anket ile 8-16 yaşları arasında çocuğu olan ebeveynlerle gerçekleştirilmiştir. Ebeveynlerin aile iletişim tarzlarını, çocukların uyguladıkları taktikleri, ebeveynlerin pazarlama uygulamalarına yönelik farkındalığını ve çocukların ebeveynlerinin satın alma kararlarını belirlemek amacıyla 747 ebeveyne bu çalışmanın çerçevesinde hazırlanan ölçek ile uygulanmıştır. Çalışmada betimsel analizlerin yanı sıra, Tek Yönlü Varyans Analizi (One-way ANOVA), Bağımsız Örneklemler için T-Testi ve kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modeli (PLS-SEM) kullanılarak çalışmanın analizleri gerçekleştirilmiştir. Ebeveynlerinin satın alma kararlarında en etkili grup izin verici ebeveynlik yaklaşımı benimseyen ailelerdir. Çocukların, ebeveynlerinin satın alma kararlarında en etkili olduğu grup izin verici ebeveynlik yaklaşımını benimseyen ailelerdir. Otoriter baskıcı ve izin verici ebeveynlerde, çocukların taktik girişimleri ile oyuncak/bisiklet, giysi ve ayakkabı gibi doğrudan kullandıkları ürünlerde çocukların ebeveynlerinin satın alma kararlarına etkisi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, çocukların doğrudan kullandıkları ürünler açısından ebeveynlerin çocuklara yönelik pazarlama uygulamaları farkındalığı ile çocukların ebeveynlerinin satın alma kararlarına etkisi açısından ise otoriter baskıcı ve demokratik ebeveynler arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Çocukların, ebeveynlerinin satın alma kararlarına olan etkisini ölçmek için çeşitli ürünler kullanılmıştır. Analiz sonucuna göre, otomobil satın alma kararları açısından izin verici ebeveynler ile diğer ebeveyn grupları arasında anlamlı bir fark görülmektedir. Bunun yanında, oturulacak evin seçimi kararında aile iletişim tarzları açısından (aşırı korumacı ebeveyn ile izin verici ve demokratik ebeveyn arasında) istatistiki olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the tactics implemented to the parents from the children and the awareness level of the parents' marketing activities for the children on the purchasing decisions of the parents were investigated for the parents who adopted different family communication styles. The research was conducted with parents with children between 8-16 years of age through an online questionnaire. The scale prepared in the context of this study was conducted to 747 parents in order to determine the parents' family communication styles, children's tactics, parents' awareness of marketing practices, and their parents' purchasing decisions. In other respects to the descriptive analyzes, variance analysis (ANOVA), T-Test for Independent Samples and Partial Least Squares Structural Equation Model (PLS-SEM) were used in the study. The group in which children are most effective in their parents' purchasing decisions is the families who adopt the permissive parenting approach. A significant relationship was found between the tactical initiatives of children and the effects of the children on the purchasing decisions of the parents in directly used products such as toys/bicycles, clothing and shoes in an authoritarian and permissive parents. In addition, a statistically significant difference was found between authoritarian and democratic parents in terms of the awareness of parents' marketing practices for the children in terms of the products used directly by children and the effect of children on their parents' purchasing decisions. Various products have been used to measure the effect of children on their parents' purchasing decisions. As a result of analysis, there is a significant difference between permissive parents and other parent groups in terms of a car purchase decisions. Besides that, a statistically significant difference was found in the decision to choose the house to live in terms of family communication styles (between the over-protective parent and the permissive and democratic parent).