Ameliyathane hemşirelerinde ekip yaklaşımı ve algılanan stres düzeyinin belirlenmesi
Determination of team approach and perceived stress level in operating room nurses
- Tez No: 617699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane hemşiresi, Ekip çalışması, Stres, Operating room nurses, Stres, Team work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma Kocaeli ilindeki ameliyathanelerde çalışan hemşirelerin ekip yaklaşımı ve algılanan stres düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Araştırmanın evrenini Kocaeli ilinde yer alan Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Kocaeli Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kocaeli Devlet Hastanesi, İzmit Seka Devlet Hastanesi, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi, Darıca Farabi Devlet Hastanesi, Kocaeli Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi-Alikahya ve Yerleşkesi ve Gebze Fatih Devlet Hastanesinde çalışan 174 ameliyathane hemşiresi, örneklemini ise en az 6 aydır ameliyathanede görev yapmakta olan ve Araştırmaya gönüllü olan 132 ameliyathane hemşiresi oluşturdu. Araştırmanın verilerinin elde edilmesinde araştırmacılar tarafından literatüre göre hazırlanmış“Hemşire Bilgi Formu”,“ Ekip Yaklaşımı Formu”ve "Algılanan Stres Ölçeği kullanıldı. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde Statistical Package for the Socia Science 21 programı ile yapıldı. Araştırmanın verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler için yüzde, minimum, maksimum, ortalama kullanıldı. Normal dağılım gösteren nicel değişkenlerin iki grup arası karşılaştırmalarında Student-t testi, ikiden fazla grup arası karşılaştırmalarında Oneway ANOVA kullanıldı. İki ölçek arası ilişki değerlendirilmesinde Pearson korelasyon analizi, değişkenler arası nedensel ilişkiler için çoklu regresyon analizi kullanıldı. İstatistiksel analiz için anlamlılık düzeyi p0.05). Araştırma sonucunda ameliyathane hemşirelerinin ekip yaklaşımı puanının yüksek olduğu, algılanan stres düzeyinin orta seviyede olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
This research was done in order to determine team approach and perceived stresses level of nurses working in operating rooms in Kocaeli. Population of research comprised of 174 operating room nurses from Kocaeli University Research and Application Hospital, Kocaeli Health Sciences University Derince Education and Research Hospital, Kocaeli State Hospital, Izmit Seka State Hospital, Gölcük Necati Çelik State Hospital, Darica Farabi State Hospital, Kocaeli Health Sciences University Derince Education and Research Hospital-Alikahya and its campus and Gebze Fatih State Hospital. Sample comprised of 132 operating room nurses working in the operating room for at least 6 months and voluntary to participate.“Nurse Information Form”,“Team Approach form”and“Perceived Stress Scale ”were used. They are prepared by the researchers in obtaining the data of the study. Statistical Package for the Socia Science 21 program was used to evaluate the research data. Percentage, minimum, maximum and average were used for descriptive statistics in the evaluation of the data of the study. The Student-t test was used for two-group comparisons of quantitative variables with normal distribution, and Oneway ANOVA was used for more than two-group comparisons. Pearson correlation analysis was used to evaluate the relationship between the two scales and multiple regression analysis was used for causal relationships between variables.. Significance for statistical analysis was considered p0.05).The study found that the team approach score of operating room nurses was high and the perceived stress level was intermediate.