Fokal kortikal displazi ile ilişkili epilepsi eastalarında EEG, kranyal MRG ve PET bulgularının histopatolojik alt gruplara göre uyumluluğunun araştırılması
Compatibility of EEG, MRI and FDG-PET findings with histopathologicalresults in patients with focal cortical dysplasia
  1. Tez No: 617781
  2. Yazar: GÜLİSTAN HALAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ÖZKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: epilepsi, fokal kortikal displazi, EEG, MRG, FDG-PET, epilepsy, focal cortical dysplasia, EEG, MRI, FDG-PET
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, epilepsi cerrahisine aday olan fokal kortikal displazili hastaların cerrahi tedavi öncesi non-invaziv tanı ve başarılı cerrahi tedavi oranının artırılması amacıyla kortikal displazi hastalarının histopatolojik alt gruplarının, EEG, MRG ve FDG-PET uyumuna göre özelliklerini ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. METOD: Çalışmaya dirençli epilepsi tanısıyla cerrahi tedavi uygulanan ve operasyon sonrası patolojik incelemeyle histopatolojik olarak FKD tanısı doğrulanan 71 olgu alındı. EEG, MRG, FDG-PET bulguları ve patolojik subgrupların klinik verileri değerlendirildi. BULGULAR: İnteriktal ve iktal video-EEG monitorizasyona göre olguların 32 (%45.07)'sinde bulgular bir bölgeye lokalize iken, 39 (%54.92) olguda ek olarak intrakranyal monitorizasyon yapılmıştır. EEG, MRG ve PET uyumlu olan 24 hastanın lezyon yerleşim yerine göre 13'ü temporal, 8'i frontal, 3'ü parietal lobda; histopatolojik incelemede 14'ü tip I, 10'u tip II FKD idi. MRG-pozitif 53 hastanın büyük kısmı tip II FKD(n=34); 21 hastanın lezyonu temporalde 29'u ekstratemporaldeydi. PET-pozitif hastaların 23'ü temporal, 17'si frontal ve 11'i posterior korteks idi. PET-pozitif hastaların nöbetleri daha erken yaşta başlıyordu(p=0.032), ve histopatolojik incelemede 23 hasta tip I FKD ve 30 hasta ise FKD tip II idi. SONUÇ: Bu çalışmayla PET pozitif hastaların nöbetlerinin daha küçük yaşlarda başladığı bulunmuştur. MRG-negatif/PET-pozitif FKD hastaların lezyonları temporal lobda ve MRG-negatif/PET-negatif olguların lezyonu frontalde yerleşme eğilimindedir. Fakat MRG ve PET alt grup incelemesinde lezyon yerleşim yeri ile histopatolojik alt gruplar arasında bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
AİM: We aimed to determine if the histopathological subgroups of surgical candidate focal cortical dysplasia (FCD) patients were compatible with the EEG, MRI and FDG-PET findings in order to increase pre-surgical non-invasive diagnostic accuracy and the surgery success. METHODS: This study included 71 patients who had surgery because of refractory epilepsy, and diagnosed with FCD histopathologically. The findings of EEG, MRI and FDG-PET and clinical data from pathological subgroups were assessed. RESULTS: Findings was located in one region in 32 (45.07%) patients according to interictal and ictal video-EEG monitorization, however in 39 (54.92%) patients, additional intracranial invasive monitorization was performed. Of the 24 patients whose EEG, MRI and PET findings were compatible, 13 had lesion in temporal, 8 in frontal, and 3 in parietal lobe. In histopathological examination, 14 patients had type I and 10 had type II FCD. MRI-positive 53 patients were mostly classified as type II FCD (n=34); 21 of them had temporal lesions, 29 had extratemporal lesions. Of the PET-positive patients, 23 were classified as temporal, 17 as frontal, and 11 as posterior cortex. The age of seizure onset was younger in PET-positive patients (p=0.032), and histopathological analyses revealed 23 patients had type I and 30 had type II FCD. CONCLUSION: This study showed the epilepsy starts in younger ages in PET–positive patients. The lesions of MRI-negative/PET-positive patients tend to be localized in the temporal lobe and in the frontal lobe in MRI-negative/PET-negative patients. Based on MRI and PET subgroup analysis, there was no relation between lesion localization and histopathological subgroups.